Hoppa till huvudinnehåll

Gruvarbetare protesterar mot försämringar på LKAB

När gruvarbetare demonstrerade i Gällivare mot LKAB:s personalpolitik jämfördes nuläget med förhållandena inför gruvstrejken 1969.

Omkring 250 personer demonstrerade mot nedskärningar och hårdnande arbetsklimat inom statliga LKAB.
Niklas Engelmark

Under parollerna ”Vi är inga maskiner” och ”Stress ökar olyckor” samlades omkring 250 personer i Gällivare för att demonstrera mot nedskärningar och hårdnande arbetsklimat inom statliga LKAB.

Gruvbolagets planer på personalförflyttningar och utförsäljning av delar av verksamheten till privata entreprenörer har mött stort motstånd bland gruvarbetarna.

Förra året uppdagades det hur chefer i hemlighet övervakar och spionerar på de anställda och flertalet arbetare vittnar om allt tilltagande trakasserier från ledningen. Många är oroliga över att fler privatiseringar och nedskärningar är att vänta.

Från talarstolen gjordes liknelser med förhållandena inför den stora gruvstrejken 1969-70 med en allt intensivare utsugning och trakasserier men också det tilltagande motståndet från de på golvet.

Sista talare var Evelina Markström som förlorade sin syster när hon omkom på LKAB:s anläggning i Svappavaara i somras.

Manifestationen, som anordnades av medlemmar i fackklubben Gruvfyran, avslutades sedan med en tyst minut för alla som dött på jobbet.