Hoppa till huvudinnehåll

Handels varslar om strejk: ”Klassklyftorna får inte bli större”

Handelsanställdas förbund varslar om strejk om de inte kommer överens med Svensk Handel i kollektivavtalsförhandlingarna. "För mig handlar det om att klassklyftorna inte får bli större", säger Mikael Gäfvert, lagerarbetare som kan tas ut i strejk.

5.000 arbetare kan komma att tas ut i strejk i den svenska handeln.
Montage: Proletären

Fackförbundet Handels varslar om strejk. Anledningen är att arbetsgivare och fack inom den privata näringen för lager, e-handel och butiker inte kommit överens om ett kollektivavtal. Enligt ett pressmeddelande från Handels vägrar arbetsgivarna att göra satsningar på anställda med lägst lön, samt höja de generella lönerna för handelsanställda i en nivå med andra branscher i Sverige.

Om parterna inte nått en överenskommelse innan den 13 november kommer cirka 5.000 arbetare att gå ut i strejk. En av dessa är Mikael Gäfvert, fackligt engagerad lagerarbetare på Dagab i Hisings Backa, Göteborg, som levererar kolonial-, kyl- och frysvaror till butiker i södra och västra Sverige.

– För mig handlar strejken om att klassklyftorna inte får bli större. På Dagab har vi till exempel bemanning dygnet runt och leveranserna ökar. Det är inte mer än rätt att arbetsgivarna följer våra krav på låglönesatsningar, vilket de vägrar.

Privat / Mikael Gäfvert jobbar på Dagab i Hisings Backa, en av arbetsplatserna som nu kan gå ut i strejk

Argumentet från Svensk Handel är att fackets krav på löneökningar är för höga eftersom svensk handel nu befinner sig i en ”historiskt tuff kris”.

– Det finns självklart en och annan butik som går dåligt, men arbetsgivarna lyfter fram dessa som representanter för hela branschen. Så ser det inte ut, säger Mikael Gäfvert. Det är inte underbetalda arbetares uppgift att se till att dåliga företag ska överleva. Ska vi avstå från löneökningar för att de ska gå med vinst? Den skuldfrågan är inte vår.

Mikael Gäfvert påpekar att det gått bra för många företag inom handeln under pandemin, och även innan.

– Nästan för bra! Från andra arbetsplatser får jag höra att övertidstaket har sprängts och ibland finns det inte ens personal för att ta hand om arbetsuppgifterna. Vi har också haft en lång period av bunkring. Ska då arbetsgivarna inte ens följa märket för låglönesatsningarna? Det är förskräckligt.

Något som också är viktigt är handelsanställdas situation under pandemin. Mikael Gäfvert ger beröm till vårdanställda, men påpekar också att de inom handel befinner sig i en svår situation.

– Handelsanställda möter människor på daglig basis, och vi hanterar mängder med produkter och varor som andra rör vid. Jag tycker det är bra att vi markerar om strejk vid denna tidpunkt.