Hoppa till huvudinnehåll

Bostadskrisen i Uppsala: "Jag kommer inte ha råd att bo kvar"

– Det känns som om jag har konstant influensa, säger hyresgästen Charlotte Björnström som bor i en mögelskadad etta i Eriksberg i Uppsala och nu hotas av kraftiga hyreshöjningar.

– Renoveringen har vi redan betalt för, säger Charlotte Björnström, en av många hyresgäster som hotas av kraftiga hyreshöjningar.
Hans Johansson

Charlotte Björnström bor i en etta i Eriksberg i Uppsala. Hon har mögel i lägenheten från en sex år gammal vattenläcka och upplever fysiska symptom som snuva, trötthet och huvudvärk.

– Det känns som om jag har konstant influensa och jag har tvingats sjukskriva mig.

Uppsalahem vägrar att åtgärda problemet, trots att det finns dokumentation som visar extrema mögelhalter.

– Jag tror inte att de kommer att åtgärda möglet ens när den allmänna renoveringen sätter igång här. Det handlar mest om basrenovering som avskärmning av kablar i väggarna.

Erfarenheterna från andra lägenheter i Uppsala visar att fastighetsbolaget fuskar med att sanera vattenskador i väggar och golv. Hyresvärdarna nöjer sig med tapetsering och nytt material ovanpå torkat mögel.

Sedan möglet upptäcktes har Charlotte Björnström sökt med ljus och lykta efter en lägenhet att bo i, men det som främst erbjuds via bostadsförmedlingen är korttidsboende, studentrum och nyproduktion. 

De nybyggda hyreslägenheterna är alldeles för dyra, cirka 7.000 kronor för en etta.

Enligt ansvariga politiker har nästan alla vanliga lägenheter som blivit lediga de senaste åren gått till kommunen för akuta flyktingfall. Nu när det finns en del sådana att söka igen räcker inte ens 11 års kötid.

Vad anser du om Uppsalahems förklaring att renoveringarna tvingar dem att höja hyran?  

– Det är ju en renovering vi redan betalt för. Husen är nästan 60 år gamla och vi har haft underhållet inkluderat i hyran. Därtill gör Uppsalahem en vinst på tusenlappen i månaden på varje hyresgäst.

Protesterna har gjort oss eniga. Vårt krav om inga hyreshöjningar står kvar. Vi har redan betalat för renoveringen.

Uppsalahem erbjuder nu en differentierad hyra baserad på renoveringsnivån. Men bara basrenoveringen innebär 25 procents hyreshöjning. 

Att behålla befintlig standard, som till exempel badkar, kommer att kosta extra. I praktiken blir det för många en hyreshöjning på upp mot 50 procent. 

– Själv kommer jag inte att ha råd att bo kvar, säger Charlotte Björnström. Som många andra kommer jag att bli ”renoveringsflykting”. Det är många hyresgäster här som tidigare bott i Gränby och Kvarngärdet men tvingats därifrån på grund av hyreshöjningarna efter renoveringarna där.

När kommunen offentliggjorde byggnadsplanen för Eriksberg förra året väckte det protester bland hyresgäster och andra boende i området, både mot den föreslagna kraftiga förtätningen samt befarade hyreshöjningar.

– Många deltog i demonstrationen vid Västertorg. Upp till 300 personer fyllde torget. Några intog även talarstolen spontant och krävde att kommunledningen och Uppsalahem lyssnar och inte bara kör över oss boende. 

Mobiliseringen skedde till stor del via sociala medier. Olika rörelser som Vårt Eriksberg, Bostadsvrålet och Jordens vänner deltog. 

– Det blev en stor sammanhållning, säger Charlotte Björnström. 

Kampen mot förtätning och hyreshöjning har fortsatt med bland annat stormöte med kommunpolitiker och insändare i lokalpressen. 

– Det som gett mest är att man lärt känna fler i området, kunnat bli eniga. Vårt krav om inga hyreshöjningar står kvar. Vi har redan betalat för renoveringen.

Hur tycker du bostadspolitiken bör förändras?

– Hälso- och miljöhänsynen är viktig, den måste vara långsiktigt hållbar, inte som nu när man på kort sikt bara smäller upp bostäder utan större eftertanke. 

– Ekohus borde vara en självklarhet och naturligtvis att det måste byggas billigare. 

– Staten måste ta ett större ansvar för bostaden både vad gäller kostnad och miljökrav.