Hoppa till huvudinnehåll

Kommunal på Sahlgrenska ska försvara strejkrätten och pensionsåldern

– Vi behöver kämpa för våra rättigheter, säger undersköterskan Ingrid Frejd. På hennes initiativ har Kommunals sektion på Sahlgrenska beslutat att verka mot försämringar av strejkrätten och pensionsåldern.

Kommunals sektion på Sahlgrenska i Göteborg har beslutat att verka mot försämringar av strejkrätten och pensionsåldern.
Jan Ainali (CC-BY-SA-3.0)

Kommunals sektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har beslutat att verka mot den nya pensionsuppgörelsen som innebär höjd pensionsålder, och mot en inskränkning av strejkrätten. 

– Det räcker inte med att förbundsordförande Tobias Baudin pratar med Stefan Löfven. Vi måste göra någonting också, säger Ingrid Frejd, undersköterska, som tog upp frågorna på sektionens årsmöte. 

Från sektionsledningens håll argumenterades det för att pensionsuppgörelsen visserligen är dålig, men att det ändå var en kompromiss. 

– Det här är ingen kompromiss, säger Ingrid Frejd. Det är ju bara vi som kompromissar, inte den andra sidan. Det är bara vi som ger.

Med de argumenten fick hon årsmötet med sig, och nästa punkt på dagordningen var strejkrätten. Den diskussionen blev kortare. 

– Där var alla redan överens med mig. Av alla 14 LO-förbunden är det ju bara IF Metall som är för att ändra i strejkrätten.

Årsmötet gav sektionsstyrelsen mandat att agera mot höjningen av pensionsåldern och mot att strejkrätten inskränks. 

Marcus Jönsson
Ingrid Frejd

– Det är ett ganska fritt mandat, menar Ingrid Frejd. Men det behöver synliggöras mer att Kommunal är emot en ändring av strejkrätten, även på sektionsnivå. Det kan vara så enkelt att man skriver en debattartikel i Göteborgsposten eller ett uttalande på sociala medier.

Kommunals sektion på Sahlgrenska har 1500 medlemmar. För dem är pensionsfrågan en mycket viktig fråga, men även frågan om strejkrätt har betydelse. 

– Vi som jobbar inom Kommunals områden på SU har tunga jobb, och att tvingas jobba längre än 65 känns helt orimligt. Vi förtjänar också att få leva även som pensionärer och inte bli ännu mer utslitna av att tvingas jobba längre. Vi kan dela på jobben istället för att några ska stå utan medan andra sliter ut sig. 

– Vi behöver kämpa för våra rättigheter, även om det inte är någon strejk aktuell i dagsläget så är det en rättighet vi kan behöva använda oss av. Då får vi se till att inte bli av med den.