Hoppa till huvudinnehåll

Mediekapitalist satsar miljarder på primärval

Bernie Sanders, Pete Buttigieg eller Michael Bloomberg? Outsidern i det demokratiska partiets nominering inför presidentvalet i USA vräker in pengar i sin kampanj.

Mediemogulen och miljardären Michael Bloomberg ger sig in i Demokraternas primärvalskampanj.
Gage Skidmore

Den förre New York-borgmästaren Michael Bloombergs kampanj i det demokratiska partiets nomineringsprocess inför presidentvalet i november, möter allt hårdare kritik.

Anna Grabowski, en pensionerad skollärare från Ten Mile i delstaten Tennessee, har startat en rörelse som stör Bloombergs valmöten och ifrågasätter legitimiteten i multimiljardärens kampanj för att bli Donald Trumps utmanare i valet.

– Att rika människor ska kunna köpa presidentposten är helt fel. Det är själva definitionen av en plutokrati eller en oligarki. Om Bloomberg varit en normal kandidat hade jag inte varit så rädd. Han använder sina egna pengar till att nå sitt mål, och han hörs i media hela tiden. I Tennessee kan du inte ha tv:n eller radion på i fem minuter utan att se eller höra ett av Bloombergs kampanjinslag. De är bra gjorda, och jag kan lätt förstå hur folk som inte kan göra research går på dem, säger Anna Grabowski till tidskriften Jacobin.

Michael Bloomberg är mediamogulen som går in i nomineringskampanjen på allvar i ”Super Tuesday”, den 3 mars. Supertisdagen är dagen då 14 stater ska nominera sin demokratiska presidentkandidat. Bland staterna finns Kalifornien och Texas, som skickar flest delegater till nomineringshelgen i Milwaukee i den 13-16 juli.

Bloomberg satsar enorma summor av egna pengar på att bli demokraternas presidentkandidat. Den just nu ledande kandidaten och självutnämnde socialisten Bernie Sanders har bland sina anhängare samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande 237 miljoner svenska kronor, till sin kampanj inför supertisdagen. Av de pengarna går 52,5 miljoner kronor till tv-reklam.

Enligt tv-bolaget CNBC satsar Bloomberg samtidigt över 120 miljoner dollar, nästan 1,15 miljarder kronor, på supertisdagen. Bara under fjärde kvartalet 2019 spenderade Bloomberg 1,8 miljarder kronor på sin presidentkampanj, därav 1,24 miljarder på tv-reklam och 78 miljoner kronor på nätreklam.

I slutet av januari hade Bloomberg lagt ut 2,85 miljarder kronor på sin kampanj. Bland annat till influencers på nätet som får 150 dollar per inlägg för att, som The Daily Beast skriver, berätta att ”Mike Bloomberg är en valbar kandidat som kan arbeta så att alla amerikaner känner sig hörda och respekterade”.

– Min farbror stupade i andra världskriget. Jag tänker mycket på honom. Han dog för demokratin i kamp mot nazismen. Är det så här vi tackar alla de som dog för demokratin, genom att låta miljardärer köpa presidentposten? Det är så fel, säger Anna Grabowski.

Fakta

Detta är Michael Bloomberg

  • Michael Bloomberg, 77, är god för cirka 610 miljarder kronor som han tjänat på i första hand som terminaler för finansvärlden. Han äger radio- och TV-kanaler och har varit borgmästare i New York i tre perioder, där han gjort sig känd för sin kritiserade polisinsats i New Yorks fattiga områden.
  • Bloomberg stöder den israeliska ockupationspolitiken och är en anhängare av USA:s krigsinsats i Irak.
  • Han är motståndare till sjukvårdsförsäkringar för alla och för en utvidgad privatisering av försäkringsbranschen. Han har förespråkat privatiseringar av statlig och kommunal verksamhet.
  • Bloomberg är motståndare till facket. Som borgmästare i NYC lade han in veto mot lönehöjningar för stadens anställda.
  • Han är för en striktare miljöpolitik och motståndare till Trumps policy på migrationsomådet.
  • Han är emot USA:s vapenlagar, och anhängare av utökade bakgrundskontroller samt förbud mot tyngre vapen i privat ägo.