Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Proletären frågar: Vad tycker du om att pensionsåldern ska höjas?

Idag röstar Riksdagen om höjd pensionsålder. Proletären frågar några arbetare vad de tycker om att tvingas jobba längre.


Proletären
Liselotte Eklund

Liselotte Eklund, kallskänka

– Det är helt orimligt med höjd pensionsålder! I vår bransch går man till slut sönder. Under mina snart 40 år på den här arbetsplatsen har inte en enda kallskänka gått i ålderspension. Jobbet är för tungt och man slits ut.

Proletären
Pelle Eriksson

Pelle Eriksson, bartender

– Det är åt helvete rent ut sagt! När många inte klarar av att jobba fram till dagens pensionsålder är det ju helt orimligt att höja den, den borde sänkas! Det är ett hån mot oss som jobbar att pensionen flyttas längre och längre bort.

Proletären
Stefan Utbult

Stefan Utbult, matros

– Det är helt sjukt, omänskligt faktiskt. Mitt jobb är tungt och tempot är för högt. Skulle jag kunna göra detta när jag är närmare 70? Inte en chans! Det hade blivit en säkerhetsrisk ombord och rent fysiskt skulle man va förstörd. Man ska väl få ha livskvalitet när man går i pension också? Nåt att se fram emot efter ett helt arbetsliv!

Privat
Sara Högberg

Sara Högberg, spårvagnsförare

– Jag tycker att det är både tråkigt och tragiskt att pensionsåldern ska höjas. Det känns som att när min generation går i pension så vet jag inte ens om det kommer finnas något som heter pension... eftersom det hela tiden försämras och förskjuts.

Privat
Sylwia Sokolowska

Sylwia Sokolowska, städerska

– Jag tycker att det är helt sjukt. 69 år... jag vet inte ens om jag kommer att leva så länge. Man kan i alla fall inte städa så länge. Det är sjukt. 65 är den absoluta maxgränsen. Ska vi jobba till hundra kanske? Jag vill leva lite också och inte jobba hela livet. Folk bara arbetar och arbetar och de får ingenting för det.

Privat
Axel Jonsson

Axel Jonsson, lagerarbetare

– Jag tycker det är helt rötet som det är redan nu att man ska lägga så sjukt stor del av sitt liv på att göra någon vd ännu rikare. Att man nu ska göra det ända tills man är nästan 70 år är helt bisarrt, vad finns ens kvar sen?