Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: Roms sista dagar?

Dokumentären Besatta av rikedom visar senkapitalismen i all sin bottenlösa vidrighet.

Besatta av rikedom
Skärmdump/SVT

På hösten 1959 satt Jan Myrdal i sin Citroën 2CV på den afghanska vissjan och rattade in Sveriges radios utrikessändning, som förtäljde för omvärlden att en fru i Säffle sett en livs levande mink i toalettstolen. Minken hade dock flytt ut i Säffleån innan brandkår hunnit tillkallas.

Myrdal drog då slutsatsen att den västerländska civilisationen inte har nåt att ge omvärlden utom bomber och plumphet. Den västerländska kulturen har nått vägs ände och kan bara gå under och lämna efter sej en flottfläck på kartan.

Det är inte utan att man kan ge Myrdal rätt när man ser dokumentären Besatta av rikedom, av Lauren Greenfield, som följt några av världens rikaste i ett kvartssekel. Dokumentären visar senkapitalismen i all sin bottenlösa vidrighet, totala narcissism och enastående dekadens. Penningens makt har drivits så långt att alla mänskliga värden kastats överbord.

Kvar blir det samhälle som är mycket nära helvetet, och tröst kan i princip enbart sökas i kommentaren från författaren Chris Hedges att så här såg det ut i det sena Rom och i alla samhällen som går mot sin kollaps. Ska vi människor överleva denna undergång gäller det att vi i tid vaknar upp till besinning, river tömmarna ur den blinde körsvennens hand och hejdar mänsklighetens vagn på dess väg mot avgrunden.

När VPK:aren Allan Jönsson gick i pension på Frövifors pappersbruk 1982 blev han intervjuad av arbetsplatstidningen och som avslutning fick han frågan hur han ser på framtiden. Han svarade att det för bruket ser ljust ut men för resten av världen verkar det mörkt, mycket mörkt.

Ungefär så är ens sinne efter att ha sett dokumentären och det märks nog i ovan skrivna textmassa. Men det är inte svart i svart när dom multirika i slutet intervjuas och konstaterar (med vad som förefaller vara äkta tårar i ögonen) att rikedomen inte innebar lycka utan försakandet av lycka. En slutsats vi som skapar deras förmögenhet redan dragit.

Ett kanske oortodoxt konstaterande blir då att avskaffandet av penningens makt över människan inte blott innebär arbetarklassens befrielse utan även överklassens.

Besatta av rikedom kan ses på SVT Play till och med 10 september.