Hoppa till huvudinnehåll

Försvara strejkrätten: Seko Spårtrafik tar avstånd från strejkuppgörelsen

– Förslaget innebär en klar försämring mot hur vi har det idag, säger lokföraren Roger Patriksson, ordförande i Seko Spårtrafik som antagit ett uttalande mot strejkrättsuppgörelsen.

Roger Patriksson, lokförare och ordförande i Sekos branschorganisation Spårtrafik.
Jessica Bentsen

– Det är viktigt att förmedla sin ståndpunkt, både som fackklubb och som enskild arbetare, säger Roger Patriksson, lokförare och ordförande i Sekos branschorganisation Spårtrafik.

Torsdagen den 5 juli gick Seko Spårtrafiks styrelse ut med ett uttalande mot att Sekos förbundsstyrelse har godkänt den överenskommelse om inskränkt strejkrätt som LO, tillsammans med de andra fackliga centralorganisationerna Saco och TCO, slutit med Svenskt näringsliv.

– Förslaget innebär en klar försämring mot hur vi har det idag.

Utöver en uppmaning till Seko och LO att omvärdera sin ståndpunkt, öppnar uttalandet också upp för att den här typen av frågor av större vikt ska förankras längre ner i Sekos organisation.  

– Bland medlemmarna är det väldigt många som är emot uppgörelsen. Därför tyckte vi det var viktigt att göra det här uttalandet, säger Roger Patriksson som vill att även andra arbetare ska yttra sig mot överenskommelsen.

Sekos branschorganisation Spårtrafik har cirka 9.000 yrkesaktiva medlemmar som arbetar inom spårtrafik, till exempel som lokförare, tågvärdar, städare och verkstadspersonal.