Hoppa till huvudinnehåll

Sergelarkaden får nytt liv

Bilder på arbetare ska locka ”vanligt folk” till Sergels Torg i Stockholm i sommar. Fotografen Jean Hermansons bilder ställs ut i Sergelarkaden, normalt ett tillhåll för langare och missbrukare.

Jean Hermanssons foton på arbetare ställs ut i Sergelarkaden.
Janne Bengtsson

Sergels Torg i Stockholm ska göras mer tillgängligt för stockholmare och turister. Solstolar och kaffevagnar kompletteras under hela sommaren med uppträdanden och musikevenemang.

Och med bilder på arbetare.

Det är fotografen Jean Hermansons bilder som ställs ut i Sergelarkaden, på Plattan under fontänen vid Sergels Torg.

Jean Hermanson (1938-2012) ägnade en stor del av sitt liv åt att dokumentera svenskt arbetsliv och arbetare i Sverige. 1969 gav han tillsammans med författaren och kommunisten Arvid Rundberg ut boken Byggnadsarbetare och 1970 gav han ut De svarta, boken om svenska gjuteriarbetare, tillsammans med Folke Isaksson. 1972 kom Hermansons och Isakssons Nere på verkstadsgolvet, om metallarbetare.

Jean Hermanson gjorde också flera dokumentärfilmer, bland annat om nedläggningen av Kockums i Malmö. Arbetets Döttrar, filmen om kvinnliga arbetare, väckte stor uppmärksamhet när den kom 1986.

Hermansons osminkade närbilder på arbetare från Norrbottens Järnverk och Motala verkstad har blivit världsberömda.

– Alla människor blir vackra när de arbetar, sade Hermanson själv i mångårige assistenten Nils Petter Löfstedts dokumentär Himlens mörkrum från 2017.

Nu ställs Hermansons bilder på 1960- och 1970-talens svenska arbetare ut på Sergels Torg. Bilder på de byggjobbare, gjutare, svetsare, truckförare och andra som byggde det moderna Sverige.

Platsen är Sergelarkaden, gången under Sergels Torg-fontänen och bakom den byggnad som tillfälligt hyser Kulturhusets bibliotek. En plats som är dold från Plattan och som annars är en mötesplats för langare och missbrukare. Nu får Sergelarkaden nytt liv.

Utställningen pågår till den 20 augusti.