Hoppa till huvudinnehåll

Försvarar strejkrätten: "Vårt ansvar som facklig rörelse att dra igång protester"

Fackklubben vid tunnelbanan i Stockholm bjuder in till demonstration mot attackerna på strejkrätten och höjningen av pensionsåldern.

– Vi har fått ett ganska positivt gensvar, säger Jannis Konstantis, ordförande för Sekos fackklubb i T-banan i Stockholm.
Janne Bengtsson

Den stridbara facklubben vid tunnelbanan i Stockholm tar nu initiativet till protester mot höjd pensionsålder och hoten mot strejkrätten.

– Svenskt näringsliv jublar över förslaget att i praktiken höja lägsta pensionsåldern till 67 år och över utredningen om inskränkningar i strejkrätten, säger Jannis Konstantis, ordförande för Sekos facklubb 111, i T-banan i Stockholm.

Medlemmarna i T-banefacket har länge diskuterat både pensionsfrågan och arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) utredning om begränsningar i strejkrätten.

– När det gäller strejkrätten så har vi har uttryckt vår solidaritet med hamnarbetarna och i frågan om pensionsåldern har vårt medlemsmöte tagit ställning. Grundinställningen måste vara att alla ska ha rätt till ett drägligt liv som pensionärer och det har inget att göra med hur tungt arbetet är. De som har ett väldigt tungt arbete, de borde få gå i pension tidigare, menar Jannis Konstantis. Pensionsåldern ska sänkas för alla grupper, inte höjas.

– Många inom facken har åsikter, men ingen har velat mobilisera arbetarklassen till kamp mot det här. Vi kan inte mobilisera hela arbetarklassen, men vi kan försöka väcka frågan och få igång en debatt om vad det är som händer. Vi har bjudit in fackföreningar och andra organisationer knutna till arbetarrörelsen, säger Jannis Konstantis. Vi har fått ett ganska positivt gensvar men många avvaktar med att finnas med som medarrangörer. Men vi känner att det är vårt ansvar som facklig rörelse att dra igång nu. Och det här är bara första steget.

”Vi kan försöka väcka frågan och få igång en debatt om vad det är som händer.”

Sekoklubben i T-banan riktar skarp kritik mot både regeringen och LO-ledningen: ”Staten har råd att stödja kapitalet genom olika åtgärdspaket och genom att spela bort våra pensionspengar på aktiemarknaden. Allt detta ska vi, arbetarklassen, stå för med höjd pensionsålder och minskade pensioner”, skriver fackklubben i sitt upprop.

Och fortsätter:

”Vi anser att LO och arbetarrörelsen som inte reagerar mot detta har ett stort ansvar. Facket ska finnas för att försvara arbetarklassens intressen och inte de rikas, borgarklassens, privilegier.”

– Det är samförståndsandan, kapitalet och arbetarrörelsen ska mötas och det ska inte finnas några motsättningar. LO ser inte kapitalet som fiender, utan som en samarbetspartner.

– De här attackerna mot strejkrätten och höjningen av pensionsåldern äger rum i hela Europa just nu. Vi måste göra motstånd, säger Jannis Konstantis.

Demonstrationen genomförs på Norrmalmstorg i centrala Stockholm lördagen den 10 mars, med start klockan 14.00.