Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stockholm Vatten organiserar strejkbryteri – ”En vild strejk är ingen strejk”

För att lindra effekterna av sopstrejken organiserar det kommunala bolaget Stockholm Vatten strejkbryteri. Proletären har pratat med en av strejkbrytarna, själv före detta sopgubbe som var med i sopstrejken 2009.


Det är Stockholm Vatten som har ansvaret för att soporna i staden hämtas. När sophämtarna på Reno Norden är ute i strejk organiserar det kommunala bolaget att en del sopor ändå hämtas, det vill säga strejkbryteri.

Några få sophämtare på Reno Norden bryter strejken och kör sopor, enligt uppgift för mellan 400 och 600 kronor i timmen. Utöver det har bemanningsföretag tagits in, och man har även lånat in sophämtare från andra delar av landet. Enligt SVT Nyheter ska Reno Norden också börjat anställa nya sophämtare.

Proletären får tag på en av strejkbrytarna, den före detta sophämtaren Klas Berglund, numera anställd av Stockholm Vatten. På frågan om hur Stockholm Vatten gör för att få soporna hämtade under strejken, svarar han att det inte pågår någon strejk.

• Vad sa du? Pågår det ingen strejk?
– Det är en jävla skillnad på en vild strejk och en strejk. Är det strejk får man inte arbeta för då är man strejkbrytare. När det är en sådan här aktion som är vild, då får man arbeta. Det sopgubbarna gör är arbetsvägran.

• Men du är ju anställd av Stockholm Vatten. Är det inte Reno Norden som ska vara ute och köra soporna?
– Är det det du är ute och fiskar efter vill jag inte prata något mer. Då får det vara.

• Men visst var du ju själv med i strejken 2009?
– Du vet väl inte varför jag strejkade?

2009 var Klas Berglund själv med i en vild strejk, då Stockholms sophämtare strejkade för att behålla samma poänglönesystem som nu är hotat av Reno Norden och Stockholm Vatten.

• Jag vet ju att ni strejkade mot liknande försämringar som nu.
– Jag hör inte vad du säger.

• Men du var själv ute i strejk 2009 och nu är du ute och kör sopor när dina gamla arbetskamrater strejkar.
Klas Berglund lägger på.

Det finns även andra, modernare, sätt att organisera strejkbryteri. Tiptapp är en apptjänst där folk som vill få grovsopor hämtade kan annonsera och få erbjudande av andra användare som gör det för några hundringar. Tiptapp tar sedan 10 procent av det hämtaren får.

Nu ser stockholmsföretaget en chans att tjäna pengar på strejkbryteri, och inkluderar även hushållssopor i sin tjänst.

Vd Tim Bjelkestam säger till lokaltidningen Stockholm Direkt att företaget inte tar ställning i konflikten.

– Men när vi fick en förfrågan och staden själva vill ha hjälp, ser jag inga konstigheter i att vi erbjuder vår tjänst. Det är en win-win-situation.