Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bankernas utdelningar räcker till 152.000 jobb

I våras delade de svenska storbankerna ut mer än 57 miljarder kronor till aktieägarna, eller i genomsnitt 67 procent av vinsten 2014. Det är enorma summor, närmare bestämt 57.281.000.000 kronor. Men Nordea tycker att det är för lite.


Nu meddelar Nordea att bankens ”utdelningskvot” ska ligga på ”minst 75 procent” av vinsten efter skatt för perioden 2016-2018.

Det var ett glädjande beskedet för aktie-ägarna, vilket fick bankaktierna på börsen att stiga med nästan två procent. Detta eftersom även övriga storbanker väntas följa Nordeas minst sagt provocerande utdelningskvot.

Nordea delade ut drygt 23 miljarder kronor av vinsten 2014, vilket är 75 procent av vinsten. Det kan jämföras med 56 procent 2013. Och nu är det tänkte att de kommande årens utdelningspolicy är att utdelningarna aldrig ska vara under 75 procent.

Då storbankerna kan räkna med vinst-ökningar även i fortsättningen kan aktieägarna se fram emot en rejäl påökning jämfört med förra årets redan väl tilltagna utdelning på drygt 57 miljarder kronor.

Det är en summa som räcker till att anställa 152 000 personer inom till exempel äldrevården med en lön på 23 000 kronor i månaden.

Samma summa skulle räcka till att bygga två Norrbottniabanor för att ersätta Inlandsbanan som håller att rasa samman efter alla år av eftersatt underhåll.

Men sådant samhällstillvänt trams som äldrevård och järnväg är inget för roffande aktieägare och välbetalda bankledningar.

– Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten av mänskligheten som är finansiella idioter till de 20 procenten som har idéer, förklarar Nordeas ordförande Björn Wahlroos spydigt i samband med ett framträdande i Danmark nyligen.

Björn Wahlroos, som även är storägare och ordförande i Nordeas största ägare Sampo, är den som länge drivit på för att öka aktieutdelningarna än mer. Sedan han blev ordförande i banken har aktieutdelningarna ökat från 40 procent till 75 procent av vinsten efter skatt.

Den nya utdelningspolicyn kopplas dessutom inte till vinsten, utdelningen ska öka med minst 10 procent årligen, oavsett om vinsten ökar eller inte. För åren 2015 till 2018 beräknas Nordea med den nya policyn dela ut hela 120 miljarder kronor till aktieägarna.

För storägaren Wahlroos blir det ett tillskott på cirka 26 miljarder kronor fram till 2018. Om banken kan uppfylla sina mål ökar utdelningskvoten till hela 96 procent av vinsten 2018, enligt analytiker på JP Morgan.

Det är dags att befria oss från sådana som Björn Wahlroos. Den svenska staten har socialiserat bankernas förluster medan vinsterna förblir privata.

Det är absurda villkor som måste ändras genom att antingen privatiseras bankernas förluster, eller så tar staten över även ägandet, det vill säga att förstatliga hela banksektorn.

Sverige har inte längre råd med ett system som tömmer storbankernas vinster av oförskämda aktieägare som inte ens har vett att hålla käften.
[[nid: view_mode=inlinenode]]