Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Danskar sluter upp i Aurora 17-protest

Det är inte bara i Sverige som det mobiliseras inför demonstrationen mot Aurora och Nato den 16 september. Danska Kommunistisk Parti arrangerar en bussresa från Köpenhamn för att underlätta för danska fredsvänner att komma till Göteborg.


Sven-Erik Simonsen som är journalist på danska Arbejderen berättar för Proletären om planerna.

– Vi organiserar ett danskt deltagande. Vi kommer dels med en buss från Köpenhamn och dels kommer det folk från Jylland som tar färjan över från Fredriks-hamn till Göteborg. Vi vet inte hur många vi blir än men vi förväntar oss att vi blir åtminstone en 30-40 stycken.

– Uppskattningsvis blir det ungefär tre fjärdedelar partikamrater men vi försöker också få med vänner och bekanta ur fredsrörelsen.

• Varför kommer ni för att delta i demonstrationen?
– För att vi vill bekämpa Nato vid varje tillfälle som ges. Det gör vi i Danmark när Natos generalsekreterare besöker Köpenhamn, och om det är en övning i Danmark så organiserar vi protester. När Nato nu försöker legitimera sig med en stor övning i Sverige så vill vi vara med där också.

• Och ni stannar och är med på Fredsloppet på söndagen också?
– Ja. Det är inte alla som kan eller vill springa men några kommer att springa 10 kilometer och några av de äldre kommer att delta i promenadklassen.

– Jag har själv inte deltagit i Fredsloppet tidigare men några av dem som kommer har sprungit Fredsloppet även tidigare år.

• Danmark är medlem i Nato, vad har det betytt för danskarna?
– Det har inneburit att vi är med och bär en stor del av skulden till de förbrytelser som Nato begår runt omkring i världen. Natomedlemskapet har varit medverkande till ett stort danskt kriminellt engagemang på balkan, i Afghanistan, Libyen, Irak och i Syrien.

– Man kan inte placera hela skulden på Nato, det är våra egna politiker som tar besluten, men Natomedlemskapet är avgörande och därför är Nato enligt vår mening den värsta organisationen som över huvud taget finns i vår region.

• Varför är det viktigt att demonstrera mot övningen och mot Nato?
– I den här situationen tycker vi att det finns en speciell aspekt. Vi ser övningen som ännu ett steg på Sveriges väg mot fullt medlemskap i Nato, och om det är möjligt att stoppa den processen så menar jag att inte bara svenskarna utan alla fredsälskande människor har vunnnit en seger.