Hoppa till huvudinnehåll
Av

Förstatliga Nordea


Björn Wahlroos framstår allt mer som det nordiska bankkapitalets svar på Donald Trump. Lika frispråkig som osminkat girig. Förra veckan kom det väntade beskedet att Nordea med Wahlroos i spetsen tänker flytta sitt huvudkontor ut ur Sverige.

Anledningen är att Nordea vill undkomma den bankavgift som regeringen aviserat, en avgift som ska göra att bankerna bär en större kostnad för sin egen säkerhet. Avgiften skulle knappt nagga Nordeas vinst i kanten. Bankens vinst för i fjol landade på hisnande 41 miljarder kronor.

Men så har det här med att betala och göra rätt för sig aldrig varit Nordeas starka sida. I Panamaskandalen avslöjades hur Nordea möjliggör för världens multimiljardärer att smita undan skatt i sina hemländer. Tidigare i år avslöjade danska tidningen Berlingske att Nordea tillsammans med Danske Bank misstänks ha slussat många miljarder kronor till skatteparadis via låtsasföretag i europeiska länder.

Nordeas girighet sticker i ögonen på var och en med ett uns moral i kroppen. Under bankkrisen på tidigt 1990-tal räddades Nordea, dåvarande Nordbanken, av svenska folkets skattepengar när politikerna genom en bankakut pumpade in pengar till storbankerna.

Efter livräddningen sköt vinsterna i höjden på nytt, men någon återbetalning såg vi inte skymten av. Sedan kom finanskrisen 2008 och åter stod finanskapitalet på kö för att räddas av staten.

Björn Wahlroos försvarar Nordea med att under bankakutens 1990-tal, när statlig manna regnade från himlen över bankerna, hette banken Nordbanken.

För de läsare som har lån i Nordea är vårt tips att ni byter namn och vägrar betala tillbaka lånet.

För övrigt anser vi att storbankerna skall förstatligas. Genom de återkommande stödåtgärderna har folket betalat mer än nog. Det är folket som ska ha makten över bankväsendet, inte tvärtom.

När det gäller Björn Wahlroos själv får han gärna sätta sig på första bästa finlandsfärja hem. Vi 80 procent av folket som enligt Wahlroos är för dumma för vårt eget bästa har fått nog av girigbukar.