Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Vad säger Syriens kommunister?

Det finns två kommunistpartier i Syrien som är legala. De ingår i den styrande Nationella progressiva fronten, som leds av Baathpartiet.


Kommunisterna menar att det finns en imperialistisk sammansvärjning mot landet, i vilken Saudiarabien är inblandad. Att Syrien motarbetas beror på dess stöd till antiimperialistiska och antisionistiska motståndsrörelser.

Men partierna är inte okritiska uppbackare av regimen.

Syriens Kommunistiska Parti (Bagdash) är positivt till att undantagslagarna avskaffas och till de utlovade reformerna. Men partiet kritiserar övervåldet från regimens sida och menar att det utnyttjas av och gynnar den utländska konspirationen.

En liknande hållning har Syriens Kommunistiska Parti (Förenat), som manar till en nationell dialog och en politisk lösning i förhållande till demonstranternas krav.

Kommunisterna har långt innan protesterna inleddes kritiserat den liberalisering av ekonomin, som ligger till grund för det folkliga missnöjet. De kräver därför inte bara politiska reformer utan också ekonomiska reformer som är inriktade på att förbättra folkets levnadsförhållanden.