Hoppa till huvudinnehåll
Av

Aktioner mot stormarknader och banker

Den tredje augusti gick en del fackliga aktivister i det andalusiska lantarbetarfacket SAT tillsammans med borgmästaren Juan Manuel Sánchez Gordillo in på stormarknaderna i städerna Ecija och Arcos de la Frontera. De plockade åt sig livsmedel utan att betala. Maten skulle delas ut på ålderdomshem och andra inrättningar.


I Arcos de la Frontera kom stormarknadens föreståndare överens med de fackliga aktivisterna om att skänka bort tolv fullastade vagnar. I Ecija slutade aktionen med att tre medlemmar i facket arresterades. De anklagades för rån efter att ha fört ut 20 vagnar med mat utan att betala. Senare försattes de på fri fot i väntan på rättegång.

Nu pågår en solidaritetskampanj med de anklagade arbetarna, som går ut på att anmäla sig som skyldiga till rån mot stormarknaden i Ecija.

Med aktionen lyckades SAT få fokus på frågan om den växande fattigdomen i Spanien, och borgmästaren Juan Manuel Sánchez Gordillo omskrevs i internationell press som Spaniens Robin Hood.

Perioden 16 augusti till 7 september pågår en arbetarmarsch genom Andalusien för att uppmärksamma arbetslöshetsfrågan. Arbetarna kräver också att regeringen river upp beslut om nedskärningar och förändringar i arbetsrätten, att statlig mark ska överlämnas till arbetarna, att bankerna själva ska betala sina skulder samt att arbetslösa som inte har någon inkomst alls ska garanteras 1000 euro i månaden.

Måndag 27 augusti, när den tredje etappen i marschen skulle starta från Puerto de Santa María, i Cádizprovinsen, ockuperade SAT ett bankkontor. Tio lantarbetare arresterades i banklokalen.

Trots att bankchefen har sagt att banken inte kommer att göra en någon anmälan mot de som ockuperade kontoret, så håller polisen fortfarande de tio arbetarna i häkte.

Detta ses som ett sätt att skrämma och trakassera de som deltar i marschen.