Hoppa till huvudinnehåll

Därför är ockupationsmakten så rädd för Ahed Tamimi

Sextonåriga palestinska Ahed Tamimi står inför rätta i en israelisk militärdomstol och riskerar att långt fängelsestraff. Ockupationsmakten vill skrämma den unga generationen palestinier till tystnad.

Ahed Tamimi fördes in i militärdomstolens rättegångssal i handbojor. Hon åtalas för överfall på en tungt beväpnad israelisk soldat.

Ahed Tamimi är ett barn av ockupationen. Hon är också ett barn av den frihetskamp som pågått under hela hennes liv. Nu riskerar hon upp till tio år i ockupationsmaktens fängelse.

Hon greps den 19 december förra året. De israeliska soldaterna kom till familjens hem mitt i natten och förde bort henne. Att komma nattetid och bokstavligen rycka upp människor ur deras sängar är vanligt förekommande när Israel griper palestinier.

Några dagar efter den nattliga räden fördes sextonåriga Ahed Tamimi i handbojor till en militärdomstol. Åklagaren presenterade tolv åtalspunkter mot henne. Bland dem överfall på israeliska soldater och stenkastning.

Men fallet Ahed Tamimi handlar inte om stenkastning, eller om att hon skulle ha utgjort ett verkligt hot mot två beväpnade soldater som hon försökte stoppa med sina tomma händer och fötter.

Fallet handlar snarare om att tysta en person som symboliserar det palestinska folkets lidande och nödvändiga motstånd.

Ahed Tamimi kommer från byn Nabi Saleh utanför Ramallah på Västbanken. Hennes familj är liksom den lilla byn känd för sitt motstånd mot ockupationen och dess ständiga förbrytelser.

Nabi Saleh är som så många andra områden på Västbanken hårt drabbat av illegala israeliska bosättningar som stjäl palestiniernas jordbruksmarker och vattenkällor och inskränker deras rörelsefrihet.

Mohammed Tamimi är skadad för livet efter att skjutits i huvudet.
Den 15 december förra året genomfördes en demonstration för att försvara bybornas rätt till land och vatten. Utan förvarning sköts Ahed Tamimis fjortonårige kusin, Mohammed, i huvudet med en gummimantlad stålkula. Han överlevde men kommer att få allvarliga men för livet.

Ahed Tamimi och några andra upprörda ungdomar försökte därefter stoppa de tungt beväpnade ockupationssoldaterna, som nyss skjutit bort en del av skallbenet på hennes kusin, från att gå upp på taket på ett hus i byn.

Fyra dagar senare greps Ahed Tamimi. Samma öde drabbade hennes mamma, som filmat dotterns så kallade överfall på de israeliska soldaterna.

Filmklippet på Ahed Tamimi och de två soldaterna har spridits över hela världen, och åtalet mot henne har väckt bred uppmärksamhet. Den 10 januari inleddes en tio dagar lång internationell solidaritetskampanj bakom kraven ”Frige Ahed Tamimi, upphör med israeliska militära gripanden av och övergrepp mot palestinska barn, avsluta Israels apartheid och illegala ockupation”.

Som framhålls i solidaritetskampanjen är det som hänt Ahed Tamimi inte på något sätt unikt. Israel är ett land som regelmässigt beskjuter och fängslar det ockuperade folket – inklusive barnen.

Den brittiske Israelbaserade journalisten Jonathan Cook skriver i webbtidningen Counterpunch att Israel under de senaste sexton åren i genomsnitt dödat elva palestinska barn – per månad.

Det som hänt Ahed Tamimi är inte unikt. Israel är ett land som regelmässigt beskjuter och fängslar det ockuperade folket. 

Av totalt 6.200 palestinier i israeliska fängelser är i dagsläget cirka 300 under 18 år. Människorättsorganisationen Defence for Children International Palestine uppger att 500-700 palestinska barn ställs inför rätta i israeliska militärdomstolar varje år. Vissa är så unga som tolv år.

Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat att barnen vanligen grips på natten, såsom skedde med Ahed Tamimi, och utsätts för övergrepp och tortyr. De förvägras advokater, föräldrarna får inte närvara vid förhör och de tvingas att skriva under bekännelser.

Barnen hålls ofta häktade under benämningen ”administrativt förvar”. Det betyder att Israel i strid med internationella rätts-principer tar sig friheten att spärra in dem på obestämd tid utan vare sig åtal eller rättegång.

Varför har då Israel agerat så kraftfullt mot just Ahed Tamimi?

Det finns en enkel förklaring.

Hon ses som farlig för Israel för att hon ger ett ansikte åt alla de palestinska barn och ungdomar som drabbas av ockupationens förtryck. Hon ger ett ansikte åt alla som inser att det inte finns någon annan väg framåt än att med sin egen kropp och med stenarna på marken stå upp mot ockupationen och dess till tänderna rustade våldsapparat.

Det är därför som Ahed Tamimi skrämmer det israeliska ledarskapet. Och det är därför som ockupationsmakten vill spärra in henne för lång tid framöver. Med syftet att statuera ett exempel som kväver de unga palestiniernas frihetslängtan och kamp.

Det hoppfulla i sammanhanget är att israeliska ledare försökt göra samma sak i snart 70 år – utan att lyckas.

 

Fakta

Därför är ockupationsmakten så rädd för sextonåriga Ahed Tamimi

Palestinasolidaritet ger inreseförbud
  • Israels regering under premiärminister Benjamin Netanyahu publicerade i början av januari en svart lista med 20 organisationer som förbjuds resa in i Israel. Därmed kan företrädare för dessa organisationer inte heller resa till palestinska Västbanken eller Gaza, eftersom det kräver att man reser genom israeliskt terroritorium.
  • Det är uppenbart att Israels syfte med inreseförbudet är att motarbeta den internationella Palestinasolidariteten och den växande BDS-rörelsen för en bojkott av Israel. Det är en rörelse som fått starkt genomslag och slår mot Israels ekonomi.
  • En av de organisationer som står på listan och inte längre kan besöka de projekt de stödjer på Västbanken är Palestinagrupperna i Sverige. De tjugo organisationerna på den israeliska regeringens svarta lista är följande:
  • Europa: The France Association Palestine Solidarity, BDS France, The European Coordination of Committees and Associations for Palestine, BDS Italy, Friends of Al-Aqsa, Ireland Palestine Solidarity Campaign, The Palestine Committee of Norway, Palestine Solidarity Association of Sweden, Palestine Solidarity Campaign, War on Want, BDS Kampagne (Germany)
  • USA: American Friends Service Committee, American Muslims for Palestine, Code Pink, Jewish Voice for Peace, National Students for Justice in Palestine, US Campaign for Palestinian Rights
  • Sydamerika: BDS Chile
  • Afrika: BDS South Africa
  • Palestina: Palestinian BDS National Committee