Hoppa till huvudinnehåll

Femton feministiska filmer

På Internationella kvinnodagen ska man ut och demonstrera. Men senare, på internationella kvinnokvällen, kan man unna sig lite film. Här är 15 filmer med kvinnor i fokus.

Charlize Theron i Mad Max Fury Road.
Warner Bros. Pictures

Artikel ur Proletären nr 9, 2022.

1. ALIEN (1979)

Ett gäng rymdlastbilschaufförer råkar på ett utomjordiskt latexmonster som vill käka upp allt och alla. Storbolaget de jobbar för vill till varje pris bevara monstret. 

Sci-fi, skräck och en hel del ”kvinnor kan!”. Alien är en riktig kanonrulle.

En kritikers fru skrev den här fantastiska recensionen: ”Alien är en film där ingen lyssnar på den smarta kvinnan och sen dör alla förutom den smarta kvinnan och hennes katt. Fyra stjärnor av fem.” 

Uppföljaren Aliens (1986) är också väldigt, väldigt bra.  Sen gick det utför. 

2. NIGHT WITCHES OF THE SKY (1981)

En krigsrulle om sovjetiska kvinnliga piloter som under andra världskriget, mestadels på natten, bombade nazityska trupper och utposter. Tyskarna gav dem smeknamnet ”Natthäxor” (Nachthexen). 

Hösten 1942 skrev det tyska flygarässet Johannes Steinhoff att: ”Det låg bortom vår fattningsförmåga att de sovjetiska flygare som orsakat oss sådana problem faktiskt var kvinnor. Dessa kvinnor fruktade inget. De återkom natt efter natt i sina väldigt långsamma biplan, och stundtals höll de oss alla sömnlösa.”

Kvinnliga krutpiloter som pangar nassar i en timme och en kvart. Vad mer behöver man? Och regissören Jevgenina Zjigulenko var, tro’t eller ej, själv en före detta natthäxa. 

Paramount Pictures
Made in Dagenham (2010)

3. MADE IN DAGENHAM (2010)

En lättsam dramakomedi baserad på kanske inte så jättelättsamma händelser. 1968 strejkade kvinnorna på Fords bilfabrik i Dagenham mot könsdiskriminering och för högre löner. De vann – två år senare kom likabehandlingslagen Equal Pay Act.

Kuriosa: Ledmotivet Made in Dagenham är skrivet av progglegendaren Billy Bragg och framförs av Sandie Shaw, en Dagenhamsdotter som själv arbetat i anslutning till fabriken. 

4. ERIN BROCKOVICH (2000)

Erin Brockovich (Julia Roberts i sitt livs roll) är en benhård advokatassistent – och ensamstående trebarnsmor – som börjar undersöka ett energibolag som har erbjudit boende i småstaden Hinkley att lösa in sina hus. Det visar sig sedan att en mängd personer i trakten har drabbats av allehanda kroniska sjukdomar. Ärendet växer och djupnar och Erin gör allt för att de drabbade ska få upprättelse och de skyldiga ställas till svars.

20th Century Fox
9 to 5 (1980)

5. 9 to 5 (1980)

9 to 5 – amerikansk kontorstid och en riktig kanondänga av countrydrottningen Dolly Parton, som beskriver arbetslivets stress och press. Parton spelar också en av huvudrollerna i komedifilmen med samma titel. 

9 to 5 handlar om tre kvinnliga kontorister som tar sig an sin sexistiska, egoistiska, lögnaktiga, hycklande och trångsynta chef. 

Parton gör sin skådespelardebut och i de övriga huvudrollerna ser vi de något mer erfarna Jane Fonda och Lily Tomlin. 

6. A question of silence (1982)

Eller De stilte rond Christine M. som den heter på originalspråket (nederländska). Tre kvinnor slår ihjäl en manlig butiksägare mitt på blanka dagen. Den kvinnliga rättpsykiater som får i uppgift att avgöra ifall kvinnorna var vid sina sinnens fulla bruk börjar efter ett tag att förstå dem – och till och med sympatisera med dem. 

Kontroversiell som fan när det begav sig. Blev sedan en kultklassiker i feministfilms-kretsar. 

7. MAD MAX FURY ROAD (2015)

Postapokalyptisk smällkaramell med kvinnor i förarsätet. Feministiska undertoner? Snarare övertoner. Ett gäng avelskvinnor flyr från ödemarkstyrannens harem med hjälp av Furiosa (Charlize Theron), en kvinnlig krigare som också vill slita sig loss. De får med sig den gamle ”road warriorn” Max (Tom Hardy), som trots filmens titel har en mer tillbakadragen roll och låter kvinnorna skina.

8. NORTH COUNTRY (2005)

En till Charlize Theron-rulle. Även den här i dammig miljö. I North Country spelar hon en kvinnlig gruvarbetare som utsätts för konstanta sexuella trakasserier av sina manliga arbetskamrater. Hon bestämmer sig att lämna in en stämningsansökan mot sin arbetsgivare. 

Baserat på ett verkligt rättsfall.

Labournet.tv
Strajk kobiet trwa (2018)

9. STRAJK KOBIET TRWA (2018)

Kvinnostrejken fortsätter. Enda dokumentärfilmen på den här listan. I Polen pågår kvinnokampen för fullt. Jämte abortfrågan är den underbetalda och överarbetade skol- och förskolepersonalens (två mycket stridbara grupper i Polen) arbetsvillkor i fokus. Det var bland annat bakgrunden till några av det post-realsocialistiska Polens största strejker häromåret. Det är också ämne för den här dokumentären. 

Streama filmen gratis på labournet.tv. Polskt tal, engelsk text:

10. KILL BILL VOL. 1 & 2  (2003 & 2004)

Hämndrullarnas hämndrulle. Det här är vad Spice Girls menade med ”Girl Power".

En benhård Uma Thurman med samurajsvärd slajsar och dajsar sig fram till mannen som förstörde hennes liv. Totalt politiskt meningslös? Ja. Underhållande? Ja, ja och åter ja.

Miramax Films
Kill Bill (2003)

11. frida (2002)

Salma Hayek spelar Frida Kahlo – en av Mexikos mest folkkära konstnärer och socialister. Och hon gör det riktigt jävla bra. 

Snuskgubben Harvey Weinstein ville att Hayek skulle raka av sig Kahlos karaktäristiska unibrow. Men icke sa nicke. 

Några historiska missar, men ett i övrigt starkt och färggrant drama.

Miramax Films
Frida (2002)

12. A league of their own (1992)

Eller Tjejligan som den hette i Sverige. Lite pajig kanske, men vem kan motstå en hjärtvärmande sportfilm?

Och vilken jäddra laguppställning – Gina Davies, Rosie O'Donell och Madonna glänser i rollerna som kvinnliga baseballspelare under andra världskriget.

13.Thelma & Louise (1991)

Gina Davies igen. Här i en av de bästa skildringarna av kvinnlig vänskap som Hollywood producerat. Jämte Davies ser vi den progressiva Susan Sarandon, som när hon 15 år senare blev frågad varför hon inte ville rösta på Hillary Clinton (”Hon är ju ändå kvinna!”), svarade: ”Jag röstar väl inte med min vagina?”

14.SUFFRAGETTE (2015)

I detta liberalfeministiska perioddrama skildras den borgerliga kampen för kvinnlig rösträtt i Storbritannien åren innan Första världskriget. Politiskt lam, men ganska snygg. Britterna kan sina kostymfilmer.

Mosfilm
The Hussar ballad (1962)

15.THE HUSSAR BALLAD (1962)

Apropå kostymfilmer. Här kommer en klassisk sovjetisk sådan. Ryskan Nadjezjda Durova klär ut sig till man för att få strida mot Napoleons invasionsstyrkor. Baserad på historiska händelser.

Durova är en av flera kvinnor i historien som klätt ut sig till män för att få kämpa för sitt land. Det finns också mindre ädla exempel på män som klätt ut sig till kvinnor för att slippa…