Hoppa till huvudinnehåll

1,9 skattemiljarder till privata pr-byråer

2021 köpte offentlig sektor externa pr-tjänster till ett värde av 1,9 miljarder kronor. Den mest anlitade pr-byrån har också jobbat med att förvränga bilden av privat sjukvård och varit delaktig i privatiseringskampanjen av Apoteket.

HD Wallpaper

Allt fler skattemiljoner läggs på externa inköp av kommunikation, pr och reklam. Siffror från 2021, som Dagens Samhälle tagit fram, visar att den offentliga sektorn lade 1,9 miljarder kronor på att köpa externa tjänster inom kommunikation och pr. Denna siffra inkluderar inte de interna kostnaderna för administration eller anställda kommunikatörer och presspersonal.

Stockholms stad lade hela 117 miljoner på extern kommunikation under 2021, vilket är mer än vad hela Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) spenderade under samma år. De två andra största kommunerna i Sverige (sett till invånarantal), Malmö och Göteborg, spenderade betydligt lägre summor och hamnade på cirka 30 miljoner vardera under 2021.

Ett exempel på denna “externa kommunikation” som Dagens Samhälle ger, gäller ett uppdrag som pr-byrån Blomquist Communication utfört åt Stockholms Stad. Uppdraget var att ta fram manus och rita så kallade storyboards för sju filmer om Stockholms äldreomsorg.

Fakturan för skattebetalarna? 2,6 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär fem heltidsanställda undersköterskor i Stockholm under ett år. Blomqvist Communications har efter samarbetet med Stockholms stad blivit ett av de mest anlitade företagen inom offentlig sektor.

Allra mest anlitad är dock pr-byrån Gullers Grupp AB. De har anlitats av inte mindre än 83 myndigheter, kommuner och regioner. Det gjorde att Gullers grupp kunde håva in 175 skattemiljoner under 2021, vilket motsvarade cirka 70 procent av företagets omsättning samma år.

Gullers Grupp har tidigare arbetat med akademikerfacket Sveriges Farmacevtförbund (nu Sveriges Farmaceuter) för att främja avregleringen av apoteksmarknaden. De har också drivit en kampanj med Vårdföretagarna för att ”nyansera” bilden av privat vård och för att visa hur privata alternativ ”är en del av lösningen på välfärdens problem”.

I företagets styrelse sitter bland annat riskkapitalisten Douglas Roos som grundade spelsajten Ladbrokes och flera andra nätcasinon.

Den tidigare vice vd:n på Gullers Grupp, Tomas Hedenius, blev i augusti 2022 kommunikationsdirektör för Sveriges Radio. Han blev därmed också invald i SR:s företagsledning. Senast 2022 vann Gullers Group sex upphandlingar med Stockholm stad, MSB, Trafikverket, Region Stockholm och KTH för bland annat strategiska och operativa kommunikationsbyråtjänster till ett sammanlagt värde på cirka 470 miljoner kronor.

Det har blivit allt vanligare att politiker, eller deras sakkunniga tjänstemän, lämnar sina uppdraga för att istället få så kallade påtryckarjobb på olika pr-företag. Efter valet 2014 gick till exempel 64 procent av alliansregeringens rådgivare vidare till påtryckarjobb. Av dem som lämnat jobb åt S-MP-regeringen 2014–2021 har 59 procent fortsatt till påtryckarbranschen.