Hoppa till huvudinnehåll

48 timmar har gått - nu inleds diskussioner för att påbörja en process

Regeringens försök till försoning nobbades. Samtal är bara wienerbröd och kaffe, säger Nooshi Dadgostar. Nu ska V försöka få med sig M och KD för att fälla regeringen.

Nooshi Dadgostar och V hoppas nu på att få med sig M och KD på tåget för att kunna fälla regeringen.
Wikipedia/Skärmdump Montage:Proletären

Tidsfristen är ute och Vänsterpartiet meddelar på en pressträff att de kommer söka stöd för att fälla regeringen.

– Det är inget lätt besked, säger Nooshi Dadgostar.

I tisdags klockan 10 ställde Vänsterpartiet, genom partiledaren Nooshi Dadgostar, ett ultimatum till regeringen. Dra tillbaka utredningen om marknadshyror eller förhandla med Hyresgästföreningen, annars går Vänsterpartiet in i en fas för att inleda diskussioner om att påbörja en process för att fälla regeringen… ni har 48 timmar på er.

– Vi ser inga problem med att ändra lagstiftningen men den svenska modellen måste respekteras, sade Nooshi Dadgostar på pressträffen i tisdags.

Vänsterpartiet gav, som i Lasfrågan, regeringen en öppning genom att passa bollen om misstroendevotum till Socialdemokraternas egna organisationer.

Men intresset från Hyresgästföreningen var svalt. I ett pressmeddelande bara en kvart efter Vänsterpartiets pressträff konstaterade Hyresgästföreningen att de håller med Vänsterpartiet, men att de inte är intresserade av att fälla avgörandet över den sittande regeringen.

– Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna. Det är inte upp till Hyresgästföreningen att bestämma vem som är statsminister i Sverige. Det är ändå bra att politiska partier markerar genom att ta en tydlig ställning mot marknadshyror och för ett reellt hyresgästinflytande, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens ordförande och medlem i Socialdemokraterna.

Justitieminister Morgan Johansson gick några timmar senare ut och försökte vinna tid, och menade att det ännu inte finns något formellt förslag att ta tillbaka.

På torsdag morgon, några timmar före tidsfristen gått ut, meddelade regeringen att de bjuder in parterna, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO, till samtal. Vilket Hyresgästföreningens ledning snabbt förklarade sig positiva till i ett nytt pressmeddelande. Men det räckte inte.

På dagens pressträff underströk Dadgostar flera gånger att det är ”den svenska modellen” som Vänsterpartiet värnar när de nu går vidare i processen med misstroendevotum.

– Regeringen slår sönder den svenska modellen, som hela den svenska välfärden bygger på, säger Nooshi Dadgostar på dagens pressträff.

”Samtal” med parterna var inte tillräckligt för att tillmötesgå Vänsterpartiet, som kommer försöka väcka misstroende i riksdagen på måndag.

– Samtal är kaffe och wienerbröd, det vi ville ha var förhandlingar, säger hon på dagens pressträff.

– Nu handlar det inte om sakfrågan längre, nu går vi vidare till en mycket större fråga som handlar om förtroendet för hela regeringen.

Men V har bara 27 riksdagsledamöter, för att väcka misstroendevotum krävs minst 35. För att omröstningen sedan ska gå igenom, och således fälla regeringen, krävs en majoritet i riksdagen.

Sverigedemokraterna är öppna med att de kommer rösta för att fälla regeringen. Moderaterna och Kristdemokraterna har inte verkat lika sugna. Vänsterpartiet vill inte samtala med Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet kommer söka M och KD för att försöka finna en överenskommelse, säger Nooshi Dadgostar på dagens pressträff.

– Vi erbjuder nu det här, nu behöver vi diskutera hur vi kan vinna förtroende för varandra och få till en uppgörelse, säger Nooshi Dadgostar syftandes på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det framgick också att V inte kommer rösta för att avsätta regeringen utan en uppgörelse med Moderaterna och Kristdemokraterna. Bollen som Nooshi fick tillbaka från sitt väggspel med Hyresgästföreningen passar hon alltså vidare till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Strax efter Vänsterpartiets pressträff meddelade Sverigedemokraterna att de kommer yrka misstroende mot regeringen. Omröstningen kommer äga rum senast nästa vecka, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas gruppledare.

Proletären har sökt Nooshi Dadgostar för en kommentar.