Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: 600 anställda offras när busstrafiken i Uppsala upphandlas

Upphandlingen av busstrafiken i Uppsala är klar – vilket innebär att 600 anställda nu måste söka sina arbeten på nytt.

I Uppsala kommer Keolis att ta över busstrafiken nästa år.
Bussmagasinet

Region Uppsala har upphandlat regionens busstrafik i Uppsala län från juni 2022. Bussföretaget Keolis vann upphandlingen vilket innebär att Nobinas 600 anställda, de flesta busschaufförer, sägs upp och måste på nytt söka sina jobb.

Keolis är ett företag som ägs av det franska statliga tågföretaget SNCF, ett jätte i branschen med ekonomiska muskler som få. Genom Keolis har SNCF vunnit upphandlingar i sexton länder. I Sverige har Keolis tagit över busstrafik i Jönköpings län, Stockholms län, Västra Götaland, Värmland, Dalarna och nu också i Region Uppsala.

Keolis kammar hem välbehövliga vinster till SNCF för att rusta upp de franska järnvägarna som på många håll är i mycket dåligt skick. De svenska skattebetalarna står för notan.

I sin strävan efter vinster är Keolis kända för att vara hänsynslösa mot personalen och de har även blivit anmälda till Arbetsmiljöverket av skyddsombuden i kollektivtrafiken i Stockholm.
Enligt Keolis kommunikationsdirektör Karin Nilsson Malméns uttalande i Uppsala Nya Tidningen tar Keolis inte över hela personalstyrkan från Nobina. Detta innebär att det inte finns några garantier för fortsatt anställning. Något krav från Region Uppsala på Keolis att ta över hela personalstyrkan fanns inte heller.

Region Uppsala och Keolis tar ingen hänsyn till de anställdas livssituation, vanliga arbetare, familjeförsörjare med ansvar för hus och hem, många med barn i skolålder som behöver trygghet och ro. Keolis ska kunna välja och vraka bland alla sökande. De med många år inom yrket – och därmed högst lön – kan ligga illa till. Så även de som har uppmärksammats när de har ställt krav på förbättringar i Region Uppsalas busstrafik.

Upphandlingssystemet är arbetarfientligt. Systemet har kommit till för att ge arbetsköparna alla fördelar på arbetsmarknaden. Förutom att upphandlingarna gör arbetarna rättslösa då de var fjärde år tvingas in i en mycket otrygg och orättvis livssituation innebär systemet även förstörelse av kapital när allt ska göras om – allt från bussar och verkstäder till personalens uniformer.

Man kan ledas att tro att detta är ett problem för företagen och kapitalet. Så är det inte. Allt som går förlorat drar givetvis företagen av på skatten vilket innebär att allt som går förlorat kommer att betalas av vanliga skattebetalare.

Upphandlingssystemet måste avskaffas för arbetarnas trygghet och rätt till ett tryggt liv. Kollektivtrafiken ska vara samhällsägd.

Mario Sousa
Bussförare och medlem i Kommunistiska Partiet Uppsala