Hoppa till huvudinnehåll

ABF i Borlänge bryter med K – efter liberalt mediadrev

Liberala Borlänge tidning gillade inte att Kommunistiska partiet anordnade ett möte tillsammans med ABF. Nu bryter ABF med partiet.

ABF i Borlänge bryter allt samarbete med Kommunisterna efter kritik från liberala Borlänge tidning.

Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Borlänge bryter sitt samarbete med Kommunistiska partiets avdelning på orten. Detta efter att den liberale politiske redaktören i Borlänge tidning, Jens Runnberg, kritiserat partiet i flera ledarartiklar.

– Jens Runnberg har visat ett sådant starkt intresse för vårt parti den senaste tiden att man kan undra när han ska göra slag i saken och faktiskt söka medlemskap, säger Daniel Etcheverry Thomsson, ordförande för Kommunistiska partiet Borlänge.

Partiavdelningen har nyligen återuppstartat sin verksamhet – och de växer. De har arrangerat möten inför 1 maj, och nu senast ett öppet offentligt möte i Borlänge med den svensk-franske lokföraren och fackkämpen Axel Persson – som på mötet utbytte idéer och erfarenheter med bland annat svenska järnvägsarbetare.

Erling Bronsberg
Kommunisterna anordnade ett möte i ABF:s lokaler i Borlänge förra veckan.

I flera ledarartiklar erkände Jens Runnberg visserligen kommunisters rätt att demonstrera i Sverige, men likställer samtidigt Kommunistiska partiets medlemmar med nazister och uppmanar ABF att avbryta allt samarbete med partiet.

Runnberg insinuerar också att Kommunistiska Partiet i Borlänge inte skulle fördöma ”nackskott, utrensningar, terrorvälde, polisstat, militära invasioner, ständig socialistisk statsledd indoktrinering, iscensatt svält, folkmord, diktatur…”

– Jag jobbar som sjuksköterska i Säter och har aldrig ens blivit dömd för ett brott, säger Daniel Etcheverry Thomsson. Att påstå att vi, inom Kommunistiska partiet, skulle förespråka något av det Runnberg nämner är bara fjantigt. Det tar bort fokus från konkreta frågor som påverkar folks vardag. Det är tragiskt att ABF i Borlänge väljer att gå på samma linje.

– Jag tror de flesta tycker den här debatten är ganska intetsägande. Om ABF och Runnberg vill diskutera vår politik är de välkomna på en studiecirkel i vårt partiprogram. Vi brukar ha det med jämna mellanrum för nya medlemmar. Med tanke på att de rycker citat från vårt program kan vi hjälpa dem att sätta tillbaka allt i rätt sammanhang. Det kommer nog bli en bra diskussion, säger Daniel Etcheverry Thomsson.

Privat
Daniel Etcheverry Thomsson är ordförande i Kommunistiska Partiet Borlänge.

Samarbetet som ABF och Kommunistiska partiet i Borlänge haft liknar det som finns på flera andra orter i landet, med till exempel studiecirklar och offentliga möten. Daniel Etcheverry Thomsson menar att ABF inledningsvis var positiva till deras nuvarande studiecirkel i arbetarrörelsens historia, men att de, efter Runnbergs uttalande, svängt i frågan.

– Vi är såklart inte beroende av ABF för att kunna hålla en studiecirkel. Om de sparkar ut oss så löser vi det på ett annat sätt. Vi är arbetare, från lokalvårdare till lokförare, som träffas och diskuterar hur vi kunnat få sådant som semester, helgledighet, drägliga löner och ett värdigt liv genom att ta till kamp mot makten.

– Det är nog en beskrivning som till och med ABF skulle hålla med om, med tanke på att de grundades som en reaktion mot förtrycket mot arbetarna som fanns i Sverige för 100 år sedan, och som fortfarande finns kvar.

K Borlänge/Falun
Daniel Etcheverry Thomsson på ett torgmöte mot Nato tidigare i vår.

Daniel Etcheverry Thomsson menar att grunden för att vanligt folk ska engagerar sig politiskt är diskussioner om politik. När ABF och Runnberg agerar på detta sätt riskerar därför hela tanken om bildning för arbetarklassen att gå förlorad.

– När vanligt folk engagerar sig politiskt blir det en fara för Runnberg och hans liberala ideologi. Många köper inte hur samhället ser ut idag. Allt blir dyrare. Bankerna gör miljardvinster. Och för fattigt folk blir det svårare att få vardagen att gå ihop.

– Det kanske är detta som Runnberg är sur på…. att dagens liberala kapitalism inte kan leverera ett värdigt liv till alla i samhället. Om han sen vill skylla detta på oss i Kommunistiska partiet får han väl göra det, säger Daniel Etcheverry Thomsson.

Proletären har sökt ABF i Borlänge men de har inte återkommit med något svar.