Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Brasilien: ”Alla som är på demokratins sida måste protestera”

I Stockholm arrangerade föreningen BRASSAR, Brasilianer för fred och mot kuppen, förra lördagen en kulturkväll mot fascismen och Jair Bolsonaro.

Edgard Dias Batista på kulturkvällen mot fascism.
August Eliasson/Proletären

– Vi startade 2016 som en protest mot de falska anklagelserna mot Dilma Rousseff och kuppen som pågått sedan dess. Det här är inget vanligt val eftersom Lula, som majoriteten vill ha som president, sitter fängslad, säger Edgard Dias Batista från föreningen BRASSAR till Proletären.

Sedan 2016 har delar av rättssystemet deltagit i en komplott mot Lula, som utan bevis fängslats anklagad för korruption. Det är högerns kupp som öppnat för att en högerextremist nu kan bli president i Brasilien, menar Edgard Dias Batista.

– Bolsonaro var inte elitens förstaval men eftersom han gick vidare har de samlat sig bakom honom. Han har också personer i rättssystemet och i media bakom sig.

Förra torsdagen avslöjades att kapitalister betalat för att sprida falska anklagelser och ”fake news” genom appen Whatsapp om Arbetarpartiets kandidater. Huvudsaken för dessa är att Arbetarpartiet inte vinner.

– Finanseliten och det internationella kapitalet bryr sig inte om det blir Bolsonaro eller en kandidat för PSDB [det traditionella högerpartiet]. Bara den liberala politiken fortsätter. Bolsonaro är liberal och kommer att fortsätta privatiseringarna och sälja ut oljefyndigheter till bolag som inte bryr sig om folket svälter.

August Eliasson/Proletären / Edgard Dias Batista

Bolsonaro har sökt stöd hos USA och Trumps tidigare mediestrateg Steve Bannon och Edgard Dias Batistsa menar att det i kuppen mot Dilma Rousseff och Lula använts uppgifter som kommer från det amerikanska spionorganet NSA.

– Man måste också se det i kontexten att Brasilien varit en viktig spelare i Brics-samarbetet som motsatt sig USA:s makt i världen. Det som händer i Brasilien är inte bara ett lokalt problem.

Edgar Dias Batista beskriver Bolsonaro som en klassisk fascist.

– Han är superhöger, superliberal, superfascist och dessutom militär. Om han vinner väntar mörka tider. Men folk kommer märka att hans politik är emot folket.

– Det behövs en pånyttfödelse i vänstern där vi lär av misstagen. Bolsonaro går direkt emot alla arbetare, sociala rörelser, kvinnorörelser och hbtq-rörelser och säger att de ska behandlas som terrorister.

Vad kan vi göra i Sverige?

– Det är ett internationellt problem som hänger ihop med krisen i vänstern. Nu gäller det att alla som är på demokratins sida uppmärksammar Brasilien och protesterar. Vi behöver en aktiv solidaritet.