Hoppa till huvudinnehåll

Hamnarbetarna om arbetsköparnas direktiv: ”De vill provocera oss att strejka”

– Om de tror att detta ska knäcka oss så har de fel. Slår man på oss så sluter vi leden, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér om Sveriges Hamnars nya policy som införs i fler och fler hamnar.

Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet.
Ulf Halldin / Lars Rothelius

I tisdags kunde Proletären rapportera att kommunala Hallands Hamnar i Halmstad meddelar att man inte längre tänker förhandla med Hamnarbetarförbundet. Detta i enlighet med arbetsköparförbundet Sveriges Hamnars policy om att inte ”bjuda” på något som inte lagen tvingar dem till.

Sedan har hamn efter hamn anslutit sig till den nya policyn, som ska vara genomförd i alla hamnar senast den 1 april. Karlshamn, Helsingborg, Holmsund, Sundsvall, Malmö och roro-terminalen i Göteborg kommer inte längre kalla Hamnarbetarförbundet till förhandlingar. Även i Bottenviken förs samtal om att dra tillbaka Hamn-132:ans förmåner. 

Hamnarbetarförbudets ordförande Eskil Rönér tror att syftet med offensiven är att Sveriges Hamnar vill få hamnarbetarna att ta till stridsåtgärder.

– Vi tolkar det här som en provokation för att man ska få mer bränsle till konfliktutredningen, säger han till Proletären. Att man ska kunna peka på oss och säga ”där ser ni varför vi behöver inskränka strejkrätten”. 

Redan våren 2017 läckte Sveriges Hamnars nya policy ut, men det har sedan inte efterlevts. I julas gick arbetsköparna därför ut med skarpare direktiv och hotade med uteslutning av de arbetsköpare som inte följer direktiven. 

I framtiden kommer förbundet inte längre kallas till förhandlingar, och betald facklig tid som man tillkämpat sig i en del hamnar dras in, vilket betyder att de förtroendevalda måste utföra mer fackligt arbete på sin fritid. 

– Allt  blir mycket bökigare både för oss och arbetsköparna. Det blir betydligt mer tungjobbat för alla parter, säger Eskil Rönér som inte tror att arbetsköparna kommer vara så sugna på att förhandla på helger och kvällar. 

Med den nya policyn erkänner arbetsköparna inte längre Hamnarbetarförbundets skyddsombud, ett tilltag vars allvar belyses av att en hamnarbetare i lördags dog av förgiftning efter arbete på ett kolfartyg i Oxelösund. 

Hamnarbetarförbundet kommer dock inte låta sig provoceras av arbetsköparnas tilltag, och saknar inte idéer på hur attacken ska bemötas. 

– För deras skull beklagar jag deras strategi, säger Eskil Rönér. Om de tror att detta ska knäcka oss så är det tvärtemot vad som kommer hända. Slår man på oss så sluter vi leden.