Hoppa till huvudinnehåll

Bostadskamp i Hökarängen: ”De flesta är emot utförsäljningen”

Kampen växer mot utförsäljningen av allmännyttans bostäder i Stockholm. Nu finns motståndsorganisationer i de flesta av de elva områden där ombildningarna ska genomföras.

Arkitekten David Helldén har gett namn åt torget i Hökarängen. Nu vill hans släkting, borgarrådet Daniel Helldén (MP), sälja ut allmännyttan.
Janne Bengtsson

Adam Lövin är medlem i ”Hökis mot ombildningar”, den grupp som informerar de boende i stockholmsförorten Hökarängen om vad en utförsäljning innebär.

– Det finns ganska många här i Hökarängen med tidigare erfarenhet av ombildningsförsök. De borgerliga lyckades inte så bra förra gången, säger Adam Lövin.

Det ska de inte göra den här gången heller, är det tänkt. ”Hökis mot ombildningar” har över 400 medlemmar i sin Facebookgrupp och mer än 50-talet aktiva. Ingen dålig uppslutning: det bor knappt 10.000 personer i Hökarängen.

När Proletären träffar Adam Lövin, så är det lite av ödets ironi att vi ses på David Helldéns Torg, centrum i Hökarängen. David Helldén var arkitekten som förutom Sergels Torg och en av Hötorgsskraporna också ritade landets första butiksgata enbart för gående. Det var just i Hökarängen, en arbetarförort 20 minuters tunnelbaneresa söderut från Stockholms City.

Nu är det Daniel Helldén, sonson till David Helldéns kusin och borgarråd för Miljöpartiet, som med sitt svek mot MP-väljarna gjort det möjligt för Moderaterna och den borgerliga majoriteten i Stockholm att försöka sälja ut allmännyttans bostäder.

Borgarna snackar om att öka integrationen och hävdar att det här är ett segregerat område. Det är det inte, här finns alla nationaliteter, inkomster och åldrar.

I Hökarängen finns nästan 3400 hyresrätter och drygt 900 bostadsrätter. Målet, enligt Helldén och borgaralliansen, är att höja områdenas status och blanda upp dem befolkningsmässigt. 

– Ett märkligt argument, anser Adam Lövin. Hökarängen är redan ett väldigt blandat område. Vi har en åldrande arbetarklassbefolkning som bott här länge samtidigt som många barnfamiljer flyttat in och föryngrat området. Borgarna snackar om att öka integrationen och hävdar att det här är ett segregerat område. Det är det inte, här finns alla nationaliteter, inkomster och åldrar.

– Allt de säger är svepskäl. Det här är en rent ideologisk sak för dem, menar Adam Lövin.

Janne Bengtsson / Adam Lövin

Angreppen mot allmännyttan, sammanlagt över 20.000 lägenheter, koncentreras till elva arbetarområden runt Stockholm: Rinkeby, Grimsta, Husby, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Sätra, Bagarmossen, Västertorp och Hökarängen.

Proletären har tidigare rapporterat från det välbesökta upptaktsmötet i Sätra, där ”127 tillhör oss” organiserar motståndet.

I Bagarmossen arrangerade ”Bagis mot ombildning” ett möte som nästan sprängde lokalen. I Rågsved, Västertorp och Hässelby/Grimsta finns också många aktiva i arbetet mot ombildningar.

– Vi har jobbat med information om vad ombildningar innebär, berättar Adam Lövin. Vi har delat ut flygblad i nästan varenda brevlåda i Hökarängen. Det är 3398 brevlådor. Vi försöker nå ut och bilda opinion lokalt, vi möter folk här på torget. Vi har väl fått ut uppemot 6000 flygblad och fått in några insändare i lokaltidningarna och i DN.

”Hökis mot ombildningar” informerar om vad det betyder att människor måste skuldsätta sig livet ut för att köpa den bostad de redan hyr och att boendekostnaderna kommer att öka om räntorna går upp. Det gäller särskilt för de äldre arbetare som bor i de hyresrätter som var nya när Hökarängen och andra Stockholmsförorter byggdes i slutet på 1940-talet och början av 1950-talet.

Det är konsultfirman Restate som på den grönblå majoritetens uppdrag ska övertala hyresgästerna att gå med på ombildningar och som också inlett det jobbet med brev och telefonsamtal.

I en intervju i SvD konstaterar Restatekonsulten Carl Dutina att de som köper sin bostad riskerar högre boendekostnader jämfört med idag. Dutina tror att det kommer att blir svårt att ombilda på många platser, bland annat därför att de tänkta bostadsrättsinnehavarnas ekonomi är sådan att de aldrig kan få ett banklån.

– Av de vi möter är det fler som är negativa till ombildningar än de som är för, säger Adam Lövin. Min uppfattning är att motståndet mot det här är stort.