Hoppa till huvudinnehåll

Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet efter regeringssveket

– Regeringsuppgörelsen var droppen, säger miljöpartisten och fd riksdagsledamoten Carl Schlyter, som tillsammans med Annika Lillemets och Valter Mutt nu lämnar sitt parti.

Carl Schlyter var riksdagsledamot 2014–2018 och satt i MP:s partistyrelse 2000–2008.
Montage: Proletären

Miljöpartitopparna och före detta riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt lämnar nu sitt parti. Detta på grund av regeringsuppgörelsen.

– Det var droppen, säger Carl Schlyter till Proletären.

De tre miljöpartisterna har gjort sig kända för sin kritik mot partiet och hade sedan en tid tillbaka diskuterat med varandra om huruvida det var värt att vara kvar. När uppgörelsen presenterats frågade Schlyter sina partikamrater hur de kände över den, och de kom alla fram till att de inte kunde stödja den.

– Både på grund av innehållet i uppgörelsen och de politiska konsekvenserna av den. Min analys är att den kommer göra väldigt många människor missnöjda och få klyftorna att växa, med hårdare krav på både arbetare och arbetslösa, och lägre krav på rika. Man kan sammanfatta den med att det kommer att bli lättare för dem som har och svårare för dem som inte har.

Carl Schlyter är också orolig över att kritiken mot denna politiska ”kompromiss” inte kommer att komma från rödgrönt håll, utan från den yttersta högern, som lätt kommer att kunna plocka politiska poäng.

– Socialdemokrater och Miljöpartister kommer att vara tysta i lojalitet mot sina partiledningar. Några Vänsterpartister kommer säkert att vara kritiska, men de har ju å andra sidan släppt fram uppgörelsen och högerpolitiken, så det blir fritt fram för Sverigedemokraterna att kritisera den.

Vad gäller kritik så menar Carl Schlyter att det överlag saknas systemkritik hos de etablerade partierna, både vad gäller ekonomi, social politik och inom miljön. Det mest ideologiskt drivna partiet i riksdagen menar han är nyliberala Centerpartiet.

– Men de är för en ideologi som jag tror att nästan alla människor fått nog av. Det dödar samhället och skapar ett särhälle istället. Sverigedemokraterna är ett symptom på att folk är missnöjda med det.

Nu hoppas Carl Schlyter att alla progressiva krafter i samhället, miljörörelsen, de sociala rörelserna, fackförbunden, hyresgästföreningerna och så vidare, gemensamt går ihop och attackerar grundorsaken till alla konflikter.

– Och det är nyliberalismen, med sitt konkurrenstänk som infiltrerat alla livets delar, som ställer människor mot varandra och är designat för att man alltid ska se varandra som konkurrenter. Men man kan inte heller bygga en politik på att bara vara emot något, vi måste ha ett gemensamt projekt som vi tror på. Grundtrygghet är förutsättningen för att kunna rädda planeten, trygga människor orkar tänka på andra och på vår planet.