Hoppa till huvudinnehåll

Coronakommissionen sågar Arbetsmiljöverkets agerande

I den rapport som släpptes i förra veckan fullkomligt pulveriserar coronakommissionen hur Arbetsmiljöverket hanterade krav på skyddsutrustning inom sjuk- och äldrevården. ”Ett svek”, skriver kommissionen.

AV:s regionchef och personalchefen på Stockholms kommun samarbetade med SKR för att kunna köra över ett skyddstopp.
Arbetsmiljöverket

Coronakommissionen är skoningslös mot Arbetsmiljöverkets (AV) chefer i den nya rapporten Sverige under pandemin. Proletären har tidigare berättat om hur en hög kommunal chef ljög för att påverka ett skyddsombud och hur en chef på AV gick bakom ryggen på sin egen inspektör och sprang arbetsgivarens ärenden.

Coronakommissionen skriver att: ”Det är svårt att se Arbetsmiljöverkets agerande som något annat än ett svek mot alla de arbetstagare som i en akut bristsituation var tvungna att utföra vård och omsorg utan adekvat skyddsutrustning och utan annat stöd för att skydda sig på alternativa sätt.”

När AV-inspektören agerade visselblåsare, och avslöjade hur hennes arbetsgivare agerat, utsattes hon för påtryckningar och ren mobbing från sina chefer, samtidigt som hon fick ett enormt stöd av arbetskamrater och fack.

– Jag är högst medveten om att man inte kritiserar sin arbetsgivare obemärkt eller utan konsekvenser. Under våren 2020 kastades jag ned i ett svart hål som jag kom ut ur först våren 2021. Under handläggningen uttalade jag och kollegor i ärendet att det som hände kändes som ett svek mot dem vi var satta att skydda genom vår tillsyn, konstaterar AV-inspektören Jenny Bengtsson sedan coronakommissionens rapport givit henne rätt.

Privat / Jenny Bengtsson

– Det rörde igång en del känslor. Å ena sidan ”upprättelse”, å andra sidan ett totalt jävla mörker. Hur kunde det bli så här?

Det var AV:s regionchef Anna Billgren och personalchefen på Stockholms kommun Anita Lidman som tillsammans med Sveriges kommuner och regionen (SKR) samarbetade för att kunna köra över ett skyddstopp för farligt arbete.

Sedan Kommunals skyddsombud Peter Olsson stoppat arbetet på Serafens kommunala äldreboende i centrala Stockholm, därför att personalen saknade skyddsutrustning, bekräftades skyddsstoppet av AV-inspektören Jenny Bengtsson. Men stoppet överklagades till förvaltningsrätten av den kristdemokratiska ledningen för sjuk- och äldrevården i Stockholm.

Både Peter Olsson och Jenny Bengtsson fick några veckor senare rätt av Folkhälsomyndigheten. Men hade deras beslut följts redan från början hade det blivit prejudicerande nationellt, och kunnat rädda tusentals liv på äldreboenden runt om landet.

Då hade Anna Billgren sprungit arbetsgivarens ärenden och efter en hemlig överläggning med kommunens representanter sänkt sin egen inspektör. Billgren körde också över verkets egen läkare Igge Gustafsson som gick på inspektörens linje.

När verket ändrade skyddsstoppet, vägrade Gustafsson att skriva på beslutet. Anita Lidman ljög Peter Olsson rakt upp i ansiktet när hon hävdade att det inte fanns några skyddsmasker att tillgå och att kravet på skyddsmasker för personalen var förödande för vården. Detta trots att kommunen samma dag som skyddsstoppet lades tagit emot 26.000 munskydd och några dagar senare tog emot ytterligare 23.000 skydd.

– Det vi har reagerat mot är ju allvarliga saker, alltså rättsvidriga saker i hanteringen av det här ärendet, sade Jenny Bengtsson till Proletären då. I mitt uppdrag som tjänsteman är det viktigt att slå vakt om det som är rätt.

Anna Billgren och Anita Lidman har fortfarande kvar sina jobb.