Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Därför tar de polska lärarna kamp

Stark sammanhållning och svårighet att söka jobb utomlands bakom lärarstrejk i Polen.

Sammanhållningen är stark i lärarkåren i Polen.
ZNP/Facebook

Mycket tyder på att det kommer bli fler strejker och protester i välfärdsprofessionerna i Polen. Den främsta orsaken är att löneutvecklingen har varit dålig, samtidigt som levnadsomkostnaderna skjutit i höjden. Detta har naturligtvis alla arbetande polacker drabbats av. Men det är några saker som skiljer läget inom professionerna från många arbetaryrken.

EU har gjort Polen till Europas främsta exportland för varan billig arbetskraft. Istället för att ta kamp för bättre löner och villkor på hemmaplan ser många, främst unga arbetare, en lätt utväg i att tjäna en hacka utomlands. Även om deras löner blir betydligt lägre än kollegornas i det nya landet är de ibland dubbelt så höga som hemma.

Men till skillnad från byggnadsarbetare så är lärare och sjukvårdspersonal, på grund av språkkrav och licenser, mer bundna till den inhemska arbetsmarknaden. Detta tvingar dem att ta kamp.

Arbetsvillkoren inom dessa yrken har också försämrats på senare år. Detta kallas ibland för ”proletariseringen av professionerna”. Minskat arbetsplatsinflytande, mindre tid till planering och återhämtning, mer kontroll ovanifrån och så vidare.

Detta sker i hela Europa, men lärarkåren i Polen har inte bara fått lida under New Public Management-ideologin, utan även under det religiösa inflytandets ok.

De som är lite äldre men ännu yrkesverksamma minns troligtvis också den respekt som lärare åtnjöt under realsocialismens år. Den speglade sig inte alltid i goda arbetsvillkor, men utåt behandlades de åtminstone som en för samhället mycket viktig yrkeskår och det fanns inga curlande medelklassföräldrar som tjafsade emot.  

Ytterligare en anledning är stödet de ofta får. Inom välfärdsprofessionerna finns en kåranda som kanske bara toppas av polisens. Sammanhållningen är stark.

Lärarna har dessutom väckt stora delar av det medvetna mellanskiktets sympatier. Detta har gett strejken mycket utrymme i media och lett till att flera kändisar har uttryckt sitt stöd. Det är svårt att tänka sig dem agera likadant om till exempel stålarbetare eller sophämtare gick ut i strejk.