Hoppa till huvudinnehåll

”Demokratin måste komma från verkstadsgolvet”

IF Metall måste ta avstånd från inskränkningar i strejkrätten. Det menar arbetarna på Norrlandsgjuteriet i Robertsfors som kräver att deras fackavdelning ska ta ställning.

Östen Andersson, Norrlandsgjuteriet.
Proletären

Arbetarna på Norrlandsgjuteriet i Robertsfors har antagit ett uttalande där de kräver att deras avdelning av IF Metall tar avstånd från all inskränkning av konflikträtten. 

– Västerbotten är uppdelat i två avdelningar, Södra och Norra, berättar gjuteriarbetaren Östen Andersson. Avdelning Södra har antagit ett uttalande mot inskränkningar i strejkrätten och vi tycker att Norra borde sluta upp bakom det. 

Gjuteriarbetarnas uttalande, som skrevs på av alla tillfrågade, har även publicerats i lokaltidningen Västerbottens Folkblad. 

– Ett krav som är offentliggjort tar bättre, menar Östen Andersson som själv gick runt med namnlistan till sina arbetskamrater. 

– Det är alltså inte fackklubben som står bakom men det här är egentligen mer demokratiskt än ett uttalande som antas på ett möte med några enstaka personer. 

IF Metall är det enda av de 14 LO-förbunden som är positiva till en inskränkning av strejkrätten. Varför det är så, är Östen Andersson säker på:

– Det är en korrumperad förbundsledning, totalt uppköpt.

Han exemplifierar med en klubbkonferens bemanningsavtal i Skellefteå som han var med på för ett par år sedan.

”Vi hade en egen avdelning i Robertsfors förut men den ansågs vara för liten. Nu måste vi åka tio mil till Skellefteå för mötena.”

– Vi uppmanades att lista två positiva saker med bemanningsföretag. Jag protesterade men fick svaret att ”man måste tänka positivt”. 

Att facket centraliseras alltmer gör att besluten fattas längre från medlemmarna och färre har möjlighet att säga sin mening. 

– Det är svårt för klubbarna här att delta i det formella fackliga arbetet. Vi hade en egen avdelning i Robertsfors förut men den ansågs vara för liten så det blev sammanslagning. Nu måste vi åka tio mil till Skellefteå för mötena, säger Östen Andersson och konstaterar:

– Demokratin måste komma från verkstadsgolvet. Hur det ska gå till vet jag inte, men det är så det måste vara.