Hoppa till huvudinnehåll

E-tunas (S)tarke man om arbetsmiljökrav: ”Sverige är ingen kommunistdiktatur”

– Sverige är ingen kommunistdiktatur, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, när Vänsterpartiet vill att kommunen ska se till att Amazon följer arbetsmiljölagen.

Jimmy Jansson (S)
Pressbild/Erik Unnerdal

Debatten om Amazon går het i Eskilstuna, där e-handelsjätten snart öppnar en anläggning.

En av dem som gläds mest åt Amazons etablering är Jimmy Jansson, Eskilstuna-socialdemokraternas starke man, tillika kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är jättepositivt, jag är både glad och stolt, säger han till Aftonbladet.

– Även om det kanske inte blir någon fysisk påverkan så skapar det arbeten inom en sektor som kommer att växa lavinartat de kommande åren. Och det är inte negativt för någon.

Eftersom det är kommunen som har upplåtit mark till Amazon vill Vänsterpartiet i Eskilstuna att kommunstyrelsen ska ta ansvar och se till att företaget följer arbetsmiljölagen. När Vänsterpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Maria Chergui framförde detta förra veckan svarade Jimmy Jansson enligt Eskilstunakuriren:

– Sverige är ingen kommunistdiktatur, som Vänsterpartiet verkar tro. […] Min utgångspunkt är känd sedan tidigare och den är att alla företag vinner på att ha goda arbetsvillkor. Då vinner man kunder.

Men Amazon är inte ett företag som gjort sig känt för att bry sig om goda arbetsvillkor. Snarare tvärtom. Anställda från många länder vittnar om undermåliga förhållanden och hälsovådlig arbetsmiljö.

Förra året rapporterade Storbritanniens tredje största fackförbund GMB Union att ambulans har behövt rycka ut till Amazons anläggningar i landet över 600 gånger på tre år. Enligt samma fackförbund lider 87 procent av Amazons lageranställda av konstant eller regelbunden smärta på grund av arbetsbelastningen.

I USA har ett flertal stressrelaterade olyckor med dödlig utgång lett till att Amazon stämplats som en av landets farligaste arbetsplatser av National Institute for Occupational Safety and Health, den amerikanska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket. Företaget har också fått skarp kritik för att de vägrat vidta tillräckliga skyddsåtgärder i samband med coronapandemin.