Hoppa till huvudinnehåll

En annan slags krogshow

– Det är restaurangbranschen som är temat, men det är mycket om arbetsliv egentligen, säger vissångerskan Stina Künstlicher som tillsammans med poeten Henrik Johansson gör en krogshow om krogkneg.

Stina Künstlicher och Henrik Johansson.
Joel Lind

Stina Künstlicher och Henrik Johansson har båda arbetat halva livet på krogen, antingen bakom bardisken eller i köket. De har sedan beskrivit sina erfarenheter med humor och skärpa genom två skilda, men ändå närliggande, konstformer – musik och poesi.

Stina Künstlicher är aktuell med den Manifestpris-nominerade visskivan En krogknegares sånger och Henrik Johansson med poesisamlingen Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött, som fått fin kritik i bland annat denna tidning

Och tillsammans är de aktuella med Tack för idag! – en krogshow om krogkneg, som har urpremiär i Malmö den 17 mars. Showen är en mix av de bådas verk – Stina Künstlicher musicerar och Henrik Johansson läser dikter. Allt varvas med anekdoter ”från golvet”.

– Det är restaurangbranschen som är temat, men det är mycket om arbetsliv egentligen. Det går att översätta ganska lätt, det vi gafflar. Man behöver inte ha jobbat på krogen själv för att förstå den. Nästan alla kan nog relatera om man har erfarenhet av att jobba med service eller i ett lågstatusyrke, säger Stina Künstlicher till Proletären. 

– Men faktiskt folk som bara varit besökare också, säger Henrik Johansson.

– Det kan handla om den ensamma snubben i baren eller han som blir utslängd varannan kväll. 

Krogbranschen är hård. Många långa timmar, mycket stress och tunga lyft. Men många upplever också glädje och kamratskap. Det sistnämnda är det Stina Künstlicher saknar mest efter att ha lämnat yrket. 

– Kulturen med humor och jargong och så. Där jag haft turen att jobba har jag haft fantastiskt roliga arbetskamrater.

Stina Künstlicher har nyligen skolat om sig till personalvetare och jobbar bland annat med arbetsrätt. 

– Det blir man också intresserad av efter ett tag i restaurangbranschen. Där finns stora brister i både fackligt engagemang och regelverk.

Det är inte första gången radarparet samarbetar. De turnerade faktiskt med en liknande show 2019.

– Och vi hade planerat att fortsätta, men det blev platt fall med pandemin, säger Stina Künstlicher.

– Därför känns det extra kul att plocka upp det igen, vi var ju så taggade förut.  

 

Tack för idag! har premiär i Malmö på Pedaller's kitchen den 17 mars, sedan följer ett gig på Hornstulls bokhandel i Stockholm den 24 mars.