Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: En röd motröst i Gislaved

I Gislaved kämpar Kommunistiska Partiet i valrörelsen för att behålla mandatet i kommunfullmäktige. ”Det är viktigt att vi finns som en röd motröst, som står helt fri från lojalitetsband till kommunalråd och kommundirektörer”, säger fullmäktigeledamoten och förstanamnet på listan Erik Anderson.

Kommunistiska Partiets kandidater i Gislaved. (Kent Heijel längst t v, Erik Anderson i mitten och Kerstin Elg trea från höger.)
Kommunistiska Partiet Gislaved

Kommunistiska Partiet är representerat i Gislaveds kommunfullmäktige sedan valet 1982. Lika länge har tidningsbudet Erik Anderson suttit i fullmäktige för partiet. 

Men högervindar och tvåprocentsspärr, som införts för att göra det svårare för småpartier, gör att det inte är självklart att man lyckas behålla det numera enda mandatet. Erik Anderson uppmanar därför alla progressiva och rättvisetänkande Gislavedsbor att lägga rösten på Kommunisterna i höstens val.

– Det är viktigt att vi finns som en röd motröst i Gislaved, som står helt fri från lojalitetsband till kommunalråd och kommundirektörer, säger han.

Socialsekreteraren Emilia Haraldsson, som också valarbetar för partiavdelningen, håller med. 

– Det är viktigt att det finns en tydlig opposition som tar strid och ifrågasätter när de andra är överens, och som lyfter frågorna även utanför fullmäktige. Det ger invånarna en annan insyn och transparens i vad som händer i kommunpolitiken, säger hon.

Emilia Haraldsson nämner Gislavedskommunisternas krav på ökade anslag till socialnämnden som ett av partiets viktigaste krav, för en socialt hållbar politik.

– Socialnämnden är kroniskt underfinansierad med 79 miljoner kronor, säger Erik Anderson. Och sedan kommunen för några år sedan införde en så kallad tillitsbaserad styrmodell får nämnden inte längre äska mer pengar utan lämnar bara efter sig ett stort underskott, det är helt absurt.

En annan av partiets motioner handlar om att det fortsatt ska vara möjligt att betala med kontanter. Vilket också är en kvinnofråga, säger Emilia Haraldsson. 

Privat
Emilia Haraldsson

– Att ta bort all kontanthantering från butiker, restauranger och resecentrum skapar problem för redan utsatta grupper. Flera av dem som jag träffar i mitt arbete på socialtjänsten begränsas på olika sätt i det kontantlösa samhället.

– Det begränsar rörelseutrymmet för kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Att ha tillgång till kontanter när ens ekonomiska transaktioner kontrolleras av en förtryckande partner kan vara en livsviktig strategi för att ta sig igenom och lyckas ta sig ur relationen.

En motion som Kommunistiska Partiet drivit och fått igenom handlar om krav på kollektivavtal vid kommunal upphandling.

– Kommunen köper varor och tjänster för hundratals miljoner årligen och för mig som arbetare och många med mig är det självklart att kommunen skall ha kollektivavtalskrav, säger träarbetaren Kerstin Elg som också står på Kommunisternas valsedel.

I januari gick den igenom omröstningen i fullmäktige.

– Men tyvärr försöker allianspartierna urvattna motionen, så frågan är inte vunnen än. Därför är en röst på Kommunistiska Partiet en röst för kollektivavtalskrav vid offentlig upphandling och för ordning och reda på arbetsmarknaden.

Kerstin Elg, Emilia Haraldsson, Erik Anderson och de andra hoppas på röster från alla vänstertänkande människor i Gislaved, även om man inte håller med om varje kommatecken i de politiska kraven. Och så har det också alltid varit under de fyra decennier som partiet suttit i fullmäktige, berättar Erik Anderson.

– Våra valresultat beror inte bara på vårt eget arbete eller på de kommunala sakfrågorna, utan hänger ihop med de större samhällsströmningarna. På 1990-talet, när folk var som allra mest besvikna och förbannade på Socialdemokraterna, gjorde vi våra bästa val och hade fyra mandat. Då var det många missnöjda vänstersocialdemokrater som röstade på oss.

Han vill inte så några illusioner om partiets möjligheter att få igenom all sin politik, utan trycker på att Kommunisterna är en garanti för att det finns åtminstone ett parti som inte är en del av det politiska etablissemanget. 

– Vi välter inte världen här i Gislaved. Men de som röstar på oss ser att vi är en klar motröst, och det finns ett antal exempel där vi först stått helt själva i fullmäktige men tyvärr har fått rätt med tiden. Till exempel vad gäller utförsäljningen av ett stort bostadsområde i Anderstorp, där hyresgästerna nu vill tillbaka till det kommunala bostadsbolaget. 

För närvarande driver Kommunisterna på för att kommunen ska ta itu med återkommande översvämningar vid Radhusvägen i centrala Gislaved, där det också planeras för nya bostäder.

– Vi kräver ordentliga åtgärder från kommunen för att åtgärda riskerna för nya översvämningar, oavsett om nybyggnationen blir av eller inte, säger Kent Heijel som är ersättare i fullmäktige.

Gislavedskommunisterna tar tag i alla kommunala frågor, stora som små, som rör arbetarbefolkningen i kommunen. 

– Men när vi är ute på skolor eller på gatan och talar med folk handlar det inte om det kommunala systemet för cykelparkering, utan det är de stora frågorna. Det har handlat mycket om Nato, om krig och fred och vilket samhälle vi egentligen vill ha, säger Erik Anderson och avslutar med ett perspektiv som sträcker sig långt längre fram än till valdagen.

– Vi är ju faktiskt det enda partiet som på sikt vill avskaffa oss själva. Vi vill ha ett klasslöst samhälle, där det inte längre behövs några partier som representerar en viss samhällsklass.