Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: En röd nagel i ögat

Kommunisterna i Lysekil kombinerar idogt arbete i kommunpolitiken med att försöka vidga perspektiven. I valet handlar det som alltid om att stå upp för vanligt folks intressen, och om att Lysekil ska vara en levande kommun året om – inte en semesterstad för överklassen.

Yngve Berlin, Britt-Marie Kjellgren, Per-Gunnar Ahlström och Stig Berlin är Kommunisternas nuvarande representanter i fullmäktige.
Marcus Jönsson

När det drar ihop sig till valrörelse i Lysekil är det ett rutinerat gäng som träffas hemma hos Stig Berlin, ersättare i kommunfullmäktige för Kommunistiska Partiet, för att prata med Proletären och slipa på formuleringarna i valflygbladen. 

Dåvarande KPML(r) kom in i fullmäktige i valet 1979, och har haft en stabil närvaro sedan dess. Vid något val har Kommunisterna till och med blivit tredje största parti i kommunen, efter Socialdemokraterna och dåvarande Folkpartiet.

– Det är många som säger att vi behövs i fullmäktige, att det behövs någon därinne som säger ifrån, säger Stig Berlin. Vi sätter oss in ordentligt i alla frågor och är alltid pålästa.

I årets val handlar valfrågorna bland annat om att stoppa utförsäljningen av kommunala bostäder för att ge plats åt dyra bostadsrätter, att värna Lysekilsbanan och bevara vad som finns kvar av den tidigare blomstrande industrin i Lysekil.

– De styrande i kommunen vill hellre bygga fler lyxbostäder åt folk som inte ens bor här hela året, än att bevara industriområdet i hamnen till exempel. Men vi måste ha verksamheter som ger arbete året runt om vi ska kunna stoppa utflyttningen, säger Per-Gunnar Ahlström som är ersättare i fullmäktige och trea på Kommunisternas valsedel.

Det är en problematik som genomsyrar kommunen, där välbärgade turister köper dyra bostäder medan ungdomarna från orten flyttar därifrån. Kommunisterna driver istället på för att Lysekil ska vara en levande kommun året om, och inte bara en semesterstad för överklassen och ett mecka för fastighetshajar, som de uttrycker det. 

– Här finns det dubbelt så många bostäder som det finns folkbokförda invånare. Förr var det sommarstugeområden. Nu köper de upp de lyxigaste husen, som sedan står tomma på vintern, säger Stig Berlin.

Privat
Yngve Berlin i talarstolen i kommunfullmäktige.

– Utvecklingen hotar till och med Lysekils karaktär som hamnstad. De vill ju hellre bygga bostäder vid hamnområdena än att gynna sjöfrakten, säger Yngve Berlin, som sitter i kommunstyrelsen och är partiets förstanamn på listan.

Kommunisternas kanske viktigaste uppgift i fullmäktige är att larma när det är nya utförsäljningar och privatiseringsförsök på gång, som inte uppmärksammas när de andra är överens.

– Vi är en nagel i ögat på de andra partierna och de vågar inte mygla som i en del andra kommuner, säger Stig Berlin. Vi får ofta höra att vi behövs just för att de inte ska kunna driva igenom saker i det tysta.

I stark kontrast till storstadskommunerna finns det ingen privatiserad vård, skola eller omsorg i Lysekil. Kommunisterna spelade en avgörande roll i att stoppa de borgerliga partiernas försök att införa lagen om valfrihetssystem, lov, i kommunen 2010.

– En anledning att rösta på oss är att vi är en garant för att frågan om privatisering lyfts och blir ordentligt debatterad. Det är inget de kan göra i tysthet om vi finns i fullmäktige. Och ju mer vi finns i nämnder och styrelser, ju tidigare vi kommer in i processerna, desto större chans har Lysekilsborna och kommunen att klara sig från privatiseringarna, säger Yngve Berlin.

Genom åren har de lokala socialdemokraterna beskyllt ”r-arna” för att vara opålitliga.

– För vi förvaltar inte bara det här systemet utan vi är den kritiska rösten i församlingen, som talar om ett helt annat samhälle. Vi har inga illusioner om att vi ska kunna göra någon verklig skillnad i parlamentet, säger Britt-Marie Kjellgren, som är ordinarie i fullmäktige och andranamn på valsedeln.

Är det några som är opålitliga är det snarare sossarna själva, säger Stig Berlin.

– Det beror helt på vilken politik de andra vill föra om vi ställer oss bakom den eller inte. Vill de bara föra arbetarpolitik är vi en mycket pålitlig samarbetspartner.

– Ja, de vet mycket väl att vi är pålitliga, det är det de har ont av, skrattar Yngve Berlin.

Stig Berlin påpekar också att samtidigt som kommunisterna sätter de lokala frågorna i det större sammanhanget, och lyfter blicken ovanför det inskränkta kommunala perspektivet, är det viktigt att vara ödmjuk i sakfrågorna. 

– Annars blir man sekterist om man bara skulle använda talarstolen till att föra fram slagord. Vi är alltid väldigt konkreta, även när det handlar om större problem som hur staten vältrar över kostnader på kommunerna till exempel.

De utgår också alltid från konkreta frågor för att lyfta blicken ”utanför rondellen”, som Per-Gunnar Ahlström uttrycker det.

– Bostadspolitiken och allt som är snett i Lysekil är ju en spegelbild av klassamhället. Den grundläggande orsaken till att vanligt folk trängs undan av höga bostadspriser är att det finns en alltför stor minoritet i Sverige som har för jävla mycket pengar, säger Yngve Berlin.

– Ja, vi försöker hela tiden använda platsen i fullmäktige till att göra folk lite klokare om sammanhangen, säger Britt-Marie Kjellgren.

– Och i och med vår position i parlamentet kan vi väcka och driva frågor, och uppmana folk att protestera. Vi använder mandatet både till att själva dra igång och till att stödja den opinion mot nedskärningar som redan finns, fyller Yngve Berlin i.

Han avslutar också med partiets enda verkliga vallöfte:

– Det enda vi lovar är att vi kommer att fortsätta vara en nagel i ögat på de andra partierna, och att vi aldrig kommer att acceptera nedskärningar i vård, skola och omsorg.