Hoppa till huvudinnehåll

Ledare: Ericssons oligarker i säng med IS

Wallenbergarnas mutpengar till IS är förutom ekonomisk brottslighet även medhjälp till brott mot mänskligheten. Upp med pappren på bordet och ställ dem till svars!

Montage: Proletären

Förra veckans bolagsstämma i Ericsson får sägas markera ett kapitalistiskt moras. Telekomjätten har betalat mutor till olika ljusskygga grupper och affärsmän i Irak. Bland dessa sticker terrorsekten IS ut. Ericsson har betalat mångmiljonbelopp till dem för att få bygga mobilnät i Irak.

Styrelsen i Ericsson beviljas inte ansvarsfrihet av ägarna men ändå gavs den förnyat förtroende och valdes om. Hade bolagsstämman hållits tre dagar senare hade alla skrattat åt aprilskämtet.

Men återigen överträffade verkligheten dikten. Ett av Sveriges största och mest kända företag kan alltså komma undan med att i åratal betala mutor till historiens kanske största terroristgrupp och sedan gå vidare som om inget har hänt.

Efter Irakkriget 2003 roffade Ericsson åt sig en del av den imperialistiska kakan när Saddam Hussein hade störtats. Ericsson hade redan Saddams regim som kund, men efter hans fall privatiserades telekommarknaden i landet och vinsterna ökade.

Ericsson blev leverantör till alla de stora mobiloperatörerna i Irak. Mellan 2011 och 2019 sålde Ericsson för 19 miljarder kronor i landet. Miljardaffärerna gjordes upp med internationella storbolag och myndigheterna i Irak.

Just detta med de irakiska myndigheterna är ett kapitel för sig, för 2014 utropade IS sitt kalifat i Mosul. Den stad i norra i Irak som var central för Ericssons byggande av 2.000 antenner i landet.

IS-terroristerna krävde såväl en skyddsskatt på 400.000 dollar i månaden som stora dollarbuntar för att släppa fram bolagets lastleveranser genom alla vägspärrar. Fram till 2019 handlar det om mångmiljonbelopp som Ericsson via agenter och bulvaner betalat till terrorsekten. Hur många miljoner är inte känt, det vet bara ledningen i Ericsson.

Sedan 2019 finns en hemlig internrapport på 79 sidor väl inlåst på huvudkontoret i Kista. I rapporten framgår vidden av företagets smutsiga och olagliga affärer. Det är känt eftersom rapporten läcktes till TV:s Uppdrag Granskning, som i februari utförligt kunde presentera Ericssons olagligheter. Sedan dess har aktiekursen störtdykt och bolaget tappat 100 miljarder i börsvärde.

Trots detta får alltså vd Börje Ekholm och styrelsen förnyat förtroende. Ännu märkligare blir det förnyade förtroendet mot bakgrund av att Ericsson 2019 fick betala 10 miljarder kronor i böter till myndigheterna i USA för en mutaffär med Saudiarabien och Kina, och en Rolex till presidenten i afrikanska Djibouti.

Fram till 2019 handlar det om mångmiljonbelopp som Ericsson via agenter och bulvaner betalat till terrorsekten.

Då lovade företaget att inga fler lik fanns i garderoben, och skulle det dyka upp hotade nya miljardböter. Löftet var redan när det uttalades av ledningen en lögn; sanningen fanns på 79 sidor i deras eget kassaskåp.

Börje Ekholm tillträdde som vd 2017. Han är inte bara ansvarig chef utan har även godkänt agerandet med pengautbetalningarna i Irak. På bolagsstämman förra veckan, som hölls digitalt av rädsla för att möta aktieägarna, stod styrelsens ordförande Ronnie Leten och hyllade Ekholms arbete mot korruption och intygade att ”han är rätt man för att fortsätta driva Ericssons tekniska ledarskap”. 

Bakom Leten finns vice styrelseordförande Jacob Wallenberg. Vare sig han eller hans ägarbolag Investor hade något att erinra utan Wallenberg förordade såväl ansvarsfrihet som omval av sig själv. För ansvarsfrihet röstade även Industrivärden, vars vd Helena Stjernholm också är vice styrelseordförande i Ericsson.

Nu var det Wallenbergs gamle antagonist Christer Gardell som fällde avgörandet för att styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet, och därmed möjliggör för ägarna att utkräva skadestånd från den avgående styrelsen. Men är det någon som tror att detta kommer att ske när samma styrelse återvaldes och fick förnyat förtroende? Även Christer Gardells Cevian Capital röstade för omvalet.

Korsägandet och ryggdunkandet inom de svenska storföretagen är en osund och odemokratisk ordning. Den måste närmast liknas vid ett oligarkiskt system, där samma personer år efter år återfinns i toppen och berikar sig samtidigt som de anser sig stå över lagen. Smått tragikomiskt blir det när Swedbanks Robur Fonder röstar emot ansvarsfrihet till följd av mutskandalen. Som om Swedbanks pengatvätt i Baltikum aldrig hade hänt.

Börje Ekholm skyller på enskilda rötägg som utnyttjat det goda företaget, samtidigt som han inte säger sig kunna avslöja mer på grund av uppgörelsen med myndigheterna i USA. Jacob Wallenberg nickar instämmande.

Lite krig och terrorism kan vara bra för affärerna. Pengarna för de svenska vapen hans företag sålt till halshuggarregimen i Saudiarabien tickar ständigt in på kontot. Speciellt nu när allas blickar är riktade mot Ukraina. Då märks inte de saudiska bomberna över Jemen och få ifrågasätter industristödet till vapentillverkarna. De svenska pansarskotten till Ukraina har ett värde på drygt 200 miljoner kronor – vapen tillverkade av Wallenbergägda Saab AB.

Ericssons affärer med IS bidrog inte bara ekonomiskt till fundamentalisternas krigsinsats. Bra kommunikationer är förutsättningar för framgång på slagfältet. Pengarna till IS är förutom ekonomisk brottslighet även medhjälp till brott mot mänskligheten.

I Frankrike har företaget Lafarge dömts för att ha betalat mutor till IS. Företagets ledning är även åtalade för medhjälp till brott mot mänskligheten. Samma sak borde ske i Sverige med Ericssons ledning. Företagets oligarker ska inte kunna stå över lag och moral.

Sanningen finns i företagets 79-sidiga utredning. En rapport som måste upp på bordet och delges svenska myndigheter, polis och åklagare. Allt annat vore orimligt, för Ericsson vet redan tillräckligt. Det gör vi andra också. Nu måste ansvar utkrävas!