Hoppa till huvudinnehåll

Fifa och SvFF fortsätter tiga om Israels övergrepp

Svenska fotbollförbundet tiger om det israeliska överfallet mot publik och spelare i den palestinska cupfinalen.

Sjukvårdspersonal tar hand om skadade spelare efter den palestinska matchen som attackerades av israeliska styrkor den 30 mars.
Palestinska fotbollsförbundet

Svenska fotbollsförbundet (SvFF) och dess nyvalde ordförande Fredrik Reinfeldt tiger om den israeliska militärens aktion under den palestinska cupfinalen nyligen: ett mejl där Proletären begärde en kommentar från förbundet om händelserna har besvarats med tystnad.

Det var den 30 mars som israeliska styrkor gick till angrepp mot publiken på Faisal Al Husseini International Stadium i Al-Ram, strax utanför Jerusalem. På arenan, hemmaplan för det palestinska landslaget, spelades den palestinska cupfinalen (Abu Ammar Cup) mellan Jabal Al Mukkabber och Balata FC.

Israeliska soldater som äntrade arenan ombord på pansarfordon, sköt tårgas och gummikulor mot läktaren där åskådare försökte undkomma genom att fly ut på planen. Sjukvårdspersonal tog hand om flera skadade, däribland kvinnor och barn.

Den Asiatiska fotbollsfederationen (AFC) fördömde omedelbart attacken och bekräftade sin solidaritet med det palestinska folket och den palestinska fotbollsgemenskapen. AFC krävde slut på det våld som utförs av Israel mot det palestinska folket.

Internationella fotbollförbundet (Fifa) står dock på Israels sida. Nyligen valde Fifa att flytta Junior-VM från Indonesien för att lokala politiker på Bali inte ville att Israel skulle spela där.

Det palestinska landslaget finns på 93:e plats på Fifa:s världsranking (av 211 rankade nationer). I ett uttalande som tillställts Proletärens FF säger det palestinska förbundets ordförande Jibril Al-Rajoub att förbundet ”alltid i våra rapporter till Fifa (…) detaljerat beskrivit svårigheterna att på grund av den israeliska ockupationspolitiken utöva idrott i Palestina. Men än idag har inga åtgärder vidtagits som håller Israel ansvarigt för de attacker som hindrar Palestina att som medlem i Fifa uppfylla sina skyldigheter att tävla i nationella och internationella tävlingar.”

Al-Rajoub konstaterade också att lag från de illegala bosättningarna får spela i den israeliska ligan, samtidigt som de drar nytta av de pengar Fifa pumpar in för att utveckla den israeliska fotbollen.

Fifa tiger om övergreppen på arenan i Al-Ram. Nu ansluter sig även Svenska fotbollförbundet till tystnaden om hur den israeliska ockupationsmakten behandlar de palestinska fotbollsspelarna.