Hoppa till huvudinnehåll

Filmade protest mot ministern – då beslagtog polisen reporterns telefon

Kim Fredriksson, journalist på Aktuellt Fokus, filmade en protest mot arbetsmarknadsministern på 1 maj. Då beslagtog polisen telefonen, utan hänsyn till källskyddet.

Kim Fredriksson har fortfarande inte fått veta när han får tillbaka telefonen som polisen beslagtog.
Jenny Tedjeza

Kim Fredriksson från nättidningen Aktuellt Fokus bevakade i går arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons 1 maj-tal i Trollhättan. Han stod framme vid scenen och filmade talet när en aktivist gick förbi och kastade en bukett gula rosor på ministern som en symbol för hennes svek i frågan om strejkrätten.

När Kim Fredriksson lämnade folksamlingen för att leta rätt på aktivisten blev han stoppad av en Säpo-polis som visiterade honom och ville att han skulle identifiera sig.

– Han kollade om jag var efterlyst för något brott, och när han fick besked att jag var grön fick jag gå, berättar han för Proletären.

Kim Fredriksson gick vidare till Subway för att köpa en kopp kaffe. Där blev han stoppad av två uniformerade poliser som visiterade honom på nytt och ville beslagta hans telefon.

– Jag sa att jag är journalist och att materialet på telefonen är källskyddat, men fick inget svar. Jag erbjöd mig att skicka filmen till dem, men då sa de att det fanns risk att jag skulle radera den. Jag erbjöd mig att följa med till stationen och ladda över filmen, men de sa att deras expert inte fanns på plats just då.

Han fick också frågor om vilken tidning han jobbar för och om han på något sätt var delaktig i protesten. Ett befäl fattade beslutet att telefonen skulle beslagtas och Kim Fredriksson fick varken kvitto eller besked om när han kommer att få tillbaka den.

Kim Fredriksson tror att poliserna kände sig tagna på sängen av aktionen mot ministern. Eftersom aktivisten i lugn och ro kunde kasta blommorna på henne och sedan lika lugnt lämna platsen utan att några Säpo-vakter ingrep, fanns det uppenbarligen brister i personskyddet.

– Ingen annan av journalisterna på plats blev behandlade så här. Jag tror att de ville leta efter syndabockar och valde vänsterjournalisten.

Aktuellt Fokus är en nättidning med i snitt 100.000 sidvisningar i veckan. Idén är att vara oberoende alternativmedia för arbetarrörelsen.

– Vi skriver om det som andra väljer att inte ha koll på. Det kan vara allt från att granska Svenskt Näringsliv till att uppmärksamma polisens övergrepp i förorten.

Aktuellt Fokus väljer aktivt att ställa sig vid sidan av de etablerade medierna och låtsas inte vara objektiva.

– Visst är det viktigt med pressetik, men det handlar om sunt förnuft. Vi behöver inte betala journalister på Södermalm för att de ska bestämma vad som är rätt och fel. Public service kan vara objektiva, det är inte vårt uppdrag. Vårt fokus och vår solidaritet ligger hos arbetarklassen.

Kim Fredriksson ser en stor fara i polisens agerande i Trollhättan. Om polis hade sökt igenom en tidningsredaktion hade det blivit skandal. Men med dagens teknik finns det minst lika mycket känsligt material som bilder, filmer och inspelade samtal i journalisternas telefoner.

– Om det visar sig att polisen har snokat runt i min telefon så har de begått brott och jag skriver redan på en JO-anmälan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och det känns som en upptrappning från polisens sida som går i linje med att de också blir mer hårdhänta och bryska vid demonstrationer.