Hoppa till huvudinnehåll

Förbrytarnas offerkoftor

Organisationen Talita har startat en ny kampanj för att belysa de offerkoftor som män som åker dit för sexköp gärna kränger på sig.

Fyra vanliga bortförklaringar män använder för att slippa ta ansvar för sina brottsliga handlingar.
Pressbild/Talita

Den senaste veckan har flera fall uppmärksammats i media där män ertappats med att utnyttja ukrainska kvinnor som flytt kriget. En av dem var en ingenjör som köpte en ukrainsk kvinna som han utnyttjade i samma rum som hans barn låg och sov i. Mannens fru hade samma dag fött parets andra barn.

Var tionde man i Sverige har köpt sex och var sjunde man har en positiv inställning till brottet sexköp. En obehaglig trend som tyvärr inte ser ut att vara på väg att vända.

Organisationen Talita, som erbjuder stöd och hjälp till de kvinnor som utnyttjas i prostitution, har tröttnat på offerkoftorna männen som åker fast tar på sig, i ett försök att slippa ta ansvar för sina brottsliga handlingar.

Nu väljer organisationen att uppmärksamma detta genom att lyfta fram offerkoftorna i ljuset – bokstavligt talat. De har tagit fram en kollektion offerkoftor bestående av vanliga bortförklaringar män använder för att rättfärdiga sina sexköp. Ursäkter som ”min flickvän är ju gravid” och ”jag ville bara hjälpa henne” har broderats på koftorna.

– Ursäkterna är både upprörande och absurda på samma gång. De är ett bevis på att männen inte tar ansvar för sina egna handlingar och gör sig själva till offer, i stället för att tänka på de kvinnor som de utnyttjat. I stället hänvisar man till omständigheter som om dessa skulle göra det mer okej att köpa sex, säger Anna Sander och Josephine Appelqvist som grundat Talita, i ett pressmeddelande.

Ursäkterna som valts ut till offerkoftorna är några av de vanligaste som män som grips för köp av sexuella tjänster använder, antingen i media eller till de poliser som varit på plats vid gripandet. Motiven för kvinnorna som utnyttjas i sexindustrin handlar om våld, droger och fattigdom. Syftet med kampanjen är att visa var problemet med sexköp faktiskt ligger – hos männen.

– Bakom varje sexköp finns en bortförklaring. Vi ser hur fruktansvärt dåligt kvinnorna mår och hur illa de far i sexindustrin. Man blir lika arg och upprörd varje gång man möter detta, och tänker ”Hur får vi stopp på sexhandeln?”. Svaret är egentligen ganska enkelt – genom att män slutar köpa sex, säger Sander och Appelqvist.

Kollektionen består av fyra offerkoftor varav en kommer auktioneras ut i välgörande syfte. Intäkterna går oavkortat till Talitas uppsökande och rehabiliterande arbete.

Pressbild/Talita
Offerkoftorna.