Hoppa till huvudinnehåll

SD-anhängare förberedde terrordåd – hade 200 namn på dödslista

En 61-årig man från Stockholm åtalas för noggranna planer på att mörda vänsteraktivister och spränga centrala byggnader.

i 61-åringens bostad fann polisen bland annat en uppsjö kulor och patroner.

En dödslista med 200 namn på hatobjekt inom vänstern är central i den rättegång mot en 61-årig man från Tumba utanför Stockholm som just nu pågår i Södertörns tingsrätt. Proletären har tagit del av förundersökningsprotokollet som avslöjar förberedelser för terrorliknande brott.

En av personerna på 61-åringens dödslista är fackliga aktivisten Jenny Bengtsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

– Jag blev kontaktad av polisen via mejl, och fick veta att en person sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för en rad grova brott med sprängmedel och ytterligare skrämmande saker, berättar Jenny Bengtsson.

Polisen beskrev mannen som en ensamvarg, vilket ger Jenny Bengtsson kalla kårar.

Privat
Jenny Bengtsson

– När jag hörde ordet ”ensamvarg” visste jag direkt att det handlade om en man inom extremhögern. De människorna beskrivs ju alltid så, oavsett hur stora sammanhang de än finns i. De beskrivs som ensamma och som enstöringar och jag har levt länge med hot från den typen av män, det är ju oftast män det handlar om.

– Det man tidigare avfärdat som näthat och som osannolikt att ord blir handling, kanske är en grov förenkling. Det är ju en tankeställare, menar Jenny Bengtsson.

61-åringen åtalas nu – inte för terrorbrott, men för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, alla grova brott. Södertörns tingsrätt konstaterar att mannen ”haft för avsikt att åstadkomma explosion samt fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom”.

Jenny Bengtsson, som är aktiv inom Vänsterpartiet, beskrivs på 61-åringen lista som ”hård-kommunist, aggressiv hatare”. På listan finns också bland andra flera socialdemokratiska politiker, mediemän och -kvinnor samt andra offentliga personer.

Tv-profilen ”Kakan” Hermansson beskrivs som en ”totalt galen femi-kommunist”, Brå-professorn Jerzy Sarnecki som ”verklighetsförnekare” och populära sångerskan Zara Larsson som ”artist och manshatare”. Vidare Aftonbladets Patrik Lundberg, ”importguling och SD-hatare”, samt nu avlidne Jan Myrdal, ”gammal men fortfarande Stalinist”.

Utan närmare beskrivning finns på listan också ärkebiskopen Antje Jackelen, före detta statsminister Fredrik Reinfeldt och Advokatsamfundets tidigare ordförande Anne Ramberg. Här finns också tidskriften Expos redaktör Daniel Poohl.

Skärmdump/polisens förundersökning
Teckning på sprängladdning funnen i 61-åringens bostad.

61-åringen konstaterar att ett bra tillfälle att slå till vore i samband med Almedalsveckan.

”I Almedalen går dom fritt på gatorna... Båt över – bagagekontroll?”, funderar han i en anteckning.

Det är roteln för grova brott vid polisen i Stockholm som gjort en grundlig utredning av 61-åringens planering för att som han själv skriver ”skapa terror”, men som av rätten inte klassas som ett terrorbrott.

– Ingen av oss på listan är målsägande eftersom det inte finns något direkt hot mot oss nu men det var ändå så pass allvarligt att man valde att informera oss, säger Jenny Bengtsson. 

Bland byggnader som 61-åringen ser som tänkbara mål för en attack finns LO-borgen och Postens centralbyggnad i Tomteboda utanför Stockholm. Där har 61-åringen kompletterat med ordet ”eld”.

Vidare en pub på Södermalm (”test, kraft vs laddning”), Vin & Sprits lager i Årstaberg (”eld”), Polishuset på Kungsholmen (”kameror har döda vinklar”) och ett husområde i Tumba (”eld”) samt brandstationen i Vårby (”eld när de släcker något annat”). Riksdagshuset har, enligt 61-åringen, ”ett intressant luftintag (på) ca 30 mm”.

Många angreppsmål är illustrerade med kartor och ritningar.

61-åringen har i mejl och brev noga förberett och beskrivit hur han vill lamslå samhället och tysta politiska vänster- och liberala röster. I ett brev till dåvarande GP-redaktören Alice Teodorescu skriver 61-åringen att han är en före detta moderat som nu blivit SD-väljare.

Angreppen mot de listade personerna och byggnaderna skulle, enligt polisens utredning, maskeras som ”vänsterattentat” under parollen ”kriget mot kapitalismen har börjat”. Allt skulle finansieras genom utpressningsbrev till H&M-ägaren Stefan Persson som ska tro att han på snåriga vägar betalar pengar till en ”Rajiv” från ”Indiska befrielsefronten”, för att undvika angrepp mot H&M-butiker och mord i H&M:s namn. 

I ett memo konstaterar 61-åringen att: ”Illegala vapen lär kosta några tusen för en pistol och 20.000 för en automatkarbin. Blir billigare än legala vapen”. Polisens utredning avslöjar både inköp av ammunition, tekniska resonemang kring sprängkraft och planer på att göra vapen själv i en 3D-skrivare.

Han spekulerar också om att skrämma upp befolkningen genom massdöd av förgiftade karameller som delats ut på stan.

Dom faller i mitten av oktober.