Hoppa till huvudinnehåll

Förlossningsvård i förfall – M vägrar skjuta till pengar

Barnmorskekrisen är nu mer än akut i Stockholm. Bara under förra helgen sade 40 barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus.

Många barnmorskor har känt sig tvungna att sluta på grund av den stressiga arbetsmiljön.
Genrebild/Artur Szandrowski

Medan BB-krisen blir allt mer akut i Stockholm, väljer finansregionrådet Irene Svenonious (M) att skylla krisen på allt utom sig själv och den moderata privatiseringspolitiken i Stockholm.

Svenonius ”beklagar att barnmorskorna känner stress”. Men att lägga in en del av de 5,6 miljarder som Stockholm gick med i överskott 2020, finns inte på den moderata radarn i landstingshuset på Kungsholmen där Svenonius styr uppbackad av övriga borgerliga partier plus Miljöpartiet.

Det senaste året har flera chefer och över 100 barnmorskor sagt upp sig från de sex förlossningsenheterna i Stockholm. En av dem är Hannah Dahlbäck som gjorde det i direktsändning i TV4 på fredagsmorgonen. Hon är en av de många barnmorskor som konstaterar att patientsäkerheten är hotad inom BB i Stockholm därför att underbemanningen och bristen på barnmorskor är konstant och att de som ännu håller ut tvingas till långa övertidstimmar.

– Vi jobbar i ett tempo som inte är sunt, man räcker inte till. Vi förstör vår hälsa och kvinnorna som ska föda känner sig otrygga, säger Hannah Dahlbäck.

Enligt Vårdförbundet är arbetsmiljön farlig för patientsäkerheten också i Umeå, Lund, Lycksele och Göteborg. Men värst är den i Stockholm.

I princip har förlossningsvården i Stockholm inte tillförts några resurser sedan det moderata flaggskeppet, privatägda BB Sophia, tvingades stänga 2016. Ansvarig för sjukvården i Stockholm då var då Irene Svenonius bästa vän, granne i villaområdet i Täby och partikamrat Filippa Reinfeldt. BB Sophia startades 2014 och skulle klara av 4.000 förlossningar per år, men vården var undermålig; en födande mamma dog och intensivvården och ambulansverksamheten drogs med stora brister.

Sedan BB Sophia lades ner har resurserna till förlossningsvården i Stockholm sinat.

– Vi har gått på knäna sedan BB Sophia stängde. Det har varit dålig bemanning efter sommaren. Vi har alla jobbat under sommaren och tagit extrapass på extrapass, säger Hannah Dahlbäck. Men extrapassen tar aldrig slut. Vi har skrikit efter hjälp i flera år men ingenting händer.