Hoppa till huvudinnehåll

Förskoleupprorets t-shirt stoppas i Göteborg

– Det är horribelt, säger Andrea Meiling från Lärarförbundet i Göteborg.

Kommunala arbetsgivare på flera håll i landet förbjuder sina anställda att bära Förskoleupprorets t-shirt på jobbet. Nu har turen kommit till Göteborg.

Proletären har tidigare rapporterat om att kommunala arbetsgivare på flera håll i landet förbjuder sina anställda att bära Förskoleupprorets t-shirt på jobbet. Nu har turen kommit till Göteborg.

– Det är horribelt. Det tangerar yttrandefriheten och yttrandefriheten väger tyngre än lojalitetsplikten, särskilt för offentliganställda, säger Andrea Meiling från Lärarförbundet.

– Det hindrar inte möjligheten att utföra sina arbetsuppgifter och det är inget diskriminerande mot någon att bära tröjan. Det riktar sig inte ens till enskilda arbetsgivare, utan mot politiken.

Förskoleupproret startade hösten 2013 av två förskollärare i Örebro. Nu har Facebook-gruppen närmare 30.000 medlemmar, både förskollärare och barnskötare. 

Under #pressatläge samlas hundratals berättelser där personalen vittnar om just det pressade läget i arbetssituationen. Berättelser om att man tycker om sitt jobb men inte orkar med de orimliga förhållandena som gör att magen värker efter arbetsdagens slut. Det har också startats en grupp för föräldrar som stödjer Förskoleupproret. 

/ Andrea Meiling, Lärarförbundet.
Upproret ställer krav på mindre barngrupper och en förbättrad arbetsmiljö för både barn och vuxna. De har också tryckt upp en orange t-shirt med texten #pressat läge, som nu skapar oro hos arbetsgivarna.

 

Andrea Meiling frågar sig vad konsekvenserna blir av att arbetsgivaren går in och stoppar yttrandefriheten. Hur kan framtida tolkningar bli?

– Det här tar bort vad det egentligen handlar om. Det handlar ju om kvaliteten i förskolan. De som bär tröjan har en stor känsla för att förskolan ska bli bättre.

Andrea Meiling berättar att vissa områdeschefer också hindrat sina anställda att bära pins där det står ”Stopp inte mer än 15 barn”, vilket är Lärarförbundets pin. De anställda har hotats med att bli avstängda utan lön om de fortsätter bära sina pins.

– Det här är en farlig utveckling. Vi menar att vi ska ha tillit till varandra, men vad säger det här? Lärarförbundet har lämnat in en förhandlingsframställan och väntar på svar. De fackliga juristerna menar att det inte finns fog att hindra någon att bära en sådan pin, men juristerna från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har säkert en annan uppfattning i frågan.

Proletären har utan framgång även sökt fackförbundet Kommunal som organiserar barnskötarna.