Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt vinstfest för bankjättarna

De svenska storbankerna fortsätter redovisa rekordvinster. Bara under det senaste kvartalet har de gjort så stor vinst att bara hälften av pengarna hade räckt för att täcka upp för regionerna och kommunernas förväntade budgetunderskott nästa år.

Bara under sommaren gjorde de fyra storbankerna sammanlagt 56 miljarder kronor i vinst. Under perioden jan-sep 2023 har de roffat åt sig hela 153 miljarder.
Montage: Proletären

Under de senaste två åren har reallönerna sjunkit och Sverige är nu officiellt i ekonomisk recession. Men det är inget som märks på bankernas kvartalsrapporter som presenterades i veckan – som fortsätter visa på kraftiga vinstökningar.

Mellan juli och september 2023 gjorde Sveriges fyra största banker sammanlagt 56 miljarder kronor i vinst. Som jämförelse beräknar Sveriges kommuner och regioner (SKR) att välfärden går med 28 miljarder kronor i underskott nästa år och vissa kommuner har redan infört vikariestopp på grund av det tuffa ekonomiska läget, något som Proletären skrev om i förra veckan.

Fram till och med september 2023 har Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank ett samlat rörelseresultat på hisnande 153 miljarder kronor. Det innebär att bankerna redan har tjänat mer pengar i år än vad de gjorde under hela förra året, vilket var rekordvinster då.

Störst vinst gör Nordea med 58 miljarder kronor, 31 procent mer än under samma period förra året. Andraplatsen tar SEB, som redovisar ett rörelseresultat på 36 miljarder kronor, tätt följt av Swedbank med 32 miljarder. Jämfört med förra året ökade deras vinster med 52 respektive 74(!) procent.

Sist av de fyra svenska jättebankerna kommer Handelsbanken – som gjorde 27 miljarder i vinst – en ökning med 42 procent.

Alla fyra storbanker har höjt sina vinstmarginaler med minst fem procentenheter jämfört med förra året och alla ligger strax under 20 procent – vilket är historiskt högt. 

Proletären

Återigen är det räntenettot som är den främsta drivkraften till bankernas ökade vinster. Räntenettot är vinsten som banken gör på skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta.

Även om bankerna i sina kvartalsrapporter beklagar sig över att ”vinsttillväxten på räntenettot minskar” och att allt fler drar sig för att låna, vilket minskar deras framtida vinstutsikter, så har alla fyra storbankerna högre räntenetto än för tre månader sedan.

Enligt Konjunkturinstitutet befinner sig Sverige i lågkonjunktur. Varsel och konkurser ökar. För andra månaden i rad ökar också antalet arbetslösa i Sverige.

Samtidigt ligger de höga boräntorna kvar och det svenska banksystemet är fortsatt kraftigt exponerat mot fastighetssektorn – över 60 procent av utlåningen består av fastighetslån till privatpersoner och företag. Det skulle få en att tro att bankerna kanske sparar lite extra i ladorna till nästa år? Att en så viktig samhällsinstitution tar ansvar?

Nej, bankerna har inte förändrat sin utdelningspolicy. Det verkar som att Wallenbergsägda SEB kommer dela ut minst 50 procent av årets vinst till sina aktieägare, Swedbank med Göran Persson som styrelseordförande likaså.

Handelsbanken har inte några regler kring utdelning – men ligger i regel på samma nivåer som konkurrenterna. Nordea, Nordens största bank, brukar vara värst i klassen. Enligt sin utdelningspolicy ska de dela ut mellan 60 och 70 procent av årsvinsten – vilket kommer innebära rekordsummor rakt in på bankaktieägarnas konton under utdelningssäsongen i början av nästa år.