Funktionsnedsatta: "Vi ska kunna resa som alla andra"
Beslutet att avskaffa tågvärdarna har lett till stora problem för resenärer med funktionsnedsättning. Nu ansluter sig flera organisationer som representerar funktionsnedsatta, till protesterna.
För funktionsnedsatta Karin Fritzon och Sari Nykvist var det självklart att delta i den stora demonstrationen utanför trafikförvaltningens kontor i Stockholm när beslutet att ta bort tågvärdarna fattades. Ett beslut som för Karins och Saris del betyder kraftigt minskade möjligheter att resa med pendeltågen:
– Vi vill kunna leva som alla andra, precis som andra människor kan vara spontana så måste vi också få vara det. Vi ska kunna resa som alla andra, säger Sari Nykvist till Proletären. Det handlar också om säkerheten. Att det finns någon att fråga om hjälp om något skulle hända. Det är jätteviktigt för oss.
För att funktionsnedsatta överhuvudtaget ska komma ombord på pendeltågen krävs nu ett batteri av uppgifter som ska lämnas in i förväg – och inte ens det är en garanti att de kan resa.
– Varenda resa måste planeras i förväg. Jag måste ringa SL och boka vilket tåg jag ska ta för att få den rampservice jag behöver. Jag vill ha rätten att kunna resa som alla andra, säger Karin Fritzon.
Flera stora organisationer som representerar funktionsnedsatta stockholmare har anslutit sig till protesterna mot ensambemanningen på tågen. I öppna brevet Ett slag i ansiktet på resenärer med funktionsnedsättning i tidningen Mitt i, menar organisationerna att försämringen är diskriminerande mot och katastrofal för funktionsnedsatta. Bland undertecknarna finns Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, Förbundet Unga Rörelsehindrade, Personskadeförbundet samt DHR, Neuro och Reumatikerdistriktet i Stockholms län.
De representerar stockholmare som nu inte kan vara säkra på att få hjälp med den rampservice som krävs för att de ska komma ombord på tågen, en service som tågvärdarna tidigare stod för. De konstaterar också att problemen inte slutar där: ”Kommer du väl ombord väntar nästa oro: kommer det stå någon med ramp och möta där du ska gå av? Utöver det förväntas du fylla i blanketter med personuppgifter, något som inte krävs av några andra kollektivresenärer. Spontant resande har för många blivit omöjligt”.
Beslutet att ta bort tågvärdarna togs i förra veckan. Det initierades av MTR och trafikförvaltningen under moderaten Kristofer Tamsons. Nu drivs det igenom under den nya majoriteten med S, MP och C.
Tamsons hovrade över Karin Fritzon och Sari Nykvist och hycklade förståelse. Han fanns på plats för att backa upp socialdemokraten Jens Sjöström och Miljöpartiets trafikborgarråd Anton Fendert som nu axlat den gamla högermajoritetens politik.