Hoppa till huvudinnehåll

Intervju: Göran Greider får Ove Allansson-stipendiet 2023

– För mig är allt som har med sjöfolk att göra extra roligt, säger Göran Greider, vars far var sjöman.

Proletären träffade Göran Greider på bokmässan.
Artur Szandrowski

Det blev publikrekord i sjöfartsmontern när författaren och debattören Göran Greider kom för att ta emot Ove Allansson-stipendiet. Stipendiet delas årligen ut till minne av den gamle sjöfolksskildraren och går till arbetarförfattare och skribenter som verkar i hans anda.

– Det kändes jätteroligt, berättar Göran Greider för Proletären.

– För mig är allt som har med sjöfolk att göra extra roligt. Jag har en sträng i hjärtat från farsan som var sjöman i många år. Vi hade en kinesisk krognota hemma på väggen och en massa grejer från Brasilien. 

Artur Szandrowski
Göran Greider i samtal med Lennart Johnsson, ordförande i Ove Allansson-sällskapet och tidigare chefredaktör på facktidningen Sjömannen.

Göran Greider menar att sjöfarten på ett tydligt sätt speglar hela världskapitalismen.

– När Harry Martinson skriver om atlantkabeln i sin berömda dikt speglas hela världssystemet på fyra rader. Och när det där fartyget blockerade Suezkanalen häromåret… ja, det blev som som en fantastisk illustration till den makt som löntagarna egentligen har.

– Det finns också mycket romantik med sjömanslivet… som är falsk, tillägger Göran Greider och skrattar.

Göran Greider är också chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten. Han berättar att han oroar sig för regeringens angrepp på presstödet.

– Det är förödande. Det är en massa tidningar som kommer att få det svårt. Det kanske gynnar geografisk mångfald, men inte politisk. Det stärker bara den borgerliga opinionsdominansen. 

Frågan om indraget presstöd har på ganska kort tid blivit väldigt viktig för de borgerliga partierna. Det bottnar i ett ”sosse-och arbetatarrörelsehat” som är starkare än på länge, menar Göran Greider.

– Inte minst inom SD, som ju är del av regeringsunderlaget. Och de vill stoppa allt från lotterier till folkbildning.