Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgs Fotbollförbund uppmanar till vapenvila och humana levnadsvillkor i Gaza

Motionen om idrottsbojkott av Israel avslogs av deltagarna på GFF:s årsmöte. Men ett uttalande om eld upphör, varaktig vapenvila och tillgång till mat och sjukvård antogs enhälligt av mötet. ”Jag är glad att vi ställde oss bakom det”, säger GFF:s ordförande Bert Andersson.

GFF:s ordförande Bert Andersson är glad över att förbundet ställde sig bakom uttalandet.
Proletären

På Göteborgs fotbollförbunds årsmöte skulle föreningarna ta ställning till motionen om en idrottslig bojkott av Israel som skickats in av Proletären FF, Solväders FC, Neutrala UF och Angered IS. 

Förbundsstyrelsen yrkade avslag på motionen och mötet röstade ner den, men Proletären FF:s Bengt Frejd passade på att framföra ett tilläggsyttrande, som mötet enhälligt ställde sig bakom.

Tilläggsyttrandet lyder: ”Årsmötet för Göteborgs Fotbollförbund uppmanar till omedelbart eld upphör och varaktig vapenvila i Gaza, att den palestinska befolkningen får tillgång till mat, sjukvård, vatten och el.” 

Dagen därpå publicerade GFF uppmaningen på sin hemsida.

– Jag är glad att vi ställde oss bakom det här uttalandet, säger GFF:s ordförande Bert Andersson.

– Det signalerar medmänsklighet och värme, det var ingen svår fråga för styrelsen att ställa sig bakom.

 
Proletären
Bengt Frejd från Proletären FF lade fram förslaget.

Förbundet har skickat uttalandet till Göteborgsposten, Aftonbladet och GT/Expressen samt till Svenska fotbollsförbundet.

– Vi ska naturligtvis skicka in det till Riksidrottsförbundet också, det är egentligen de som ska göra sådana här uttalandet och stå för något.

Hur kommer ni fortsätta arbeta med frågan?

– Det vi har gjort hittills är normalt förfarande efter att vi antagit årsmötesuttalanden. Vi har en nyvald styrelse och får lyfta frågan på nästa styrelsemöte, och diskutera om vi ska göra något ytterligare.

Peter Bertlin som representerade Angered IS på årsmötet var en av de som röstade för motionen om bojkott.

–  Det var inte politiskt för mig, utan jag röstade för motionen därför att jag tycker att Israel har gått för långt. Även om de tycker att Hamas började så är det vansinnigt hur kriget har utvecklats, oavsett vilken sida man står på så är det inte försvarbart, säger Peter Bertlin till Proletären.

Tror du tilläggsuttalandet kan ge några ringar på vattnet?

– Alla typer av protester mot jävelskap som krig är bra. Det är samma som i kriget mot Ukraina, ju fler som säger emot desto bättre.