Hoppa till huvudinnehåll

”Gustavo Petro är de fattigas kandidat”

Vänsterkandidaten Gustavo Petros kampanj inför presidentvalet i Colombia 27 maj avslutades den 17 maj med ett möte på Plaza Bolivar i huvudstaden Bogotá. Proletärens Pär Magnusson är på plats i Bogotá där Petros anhängare hoppas på förändring.

Ungdomar på väg till Gustavo Petros valmöte.
Pär Magnusson

Gustavo Petros valkampanj inför presidentvalet i Colombia avslutas med ett jättemöte på Plaza Bolivar i Bogotá. Vänsterkandidaten Gustavo Petro var tidigare borgmästare i Bogotá, den näst viktigaste posten i landet efter presidentposten. Bogotá Humana, ett mänskligt Bogotá, var devisen han då lanserade för att torgföra sina visioner. Nu är det Colombia Humana som gäller.

På väg till Gustavo Petros möte i centrum väntar jag på en buss som aldrig kommer. Jag börjar samtala med Yeraldine Mateus som också väntar på bussen. Det visar sig att hon tillhör de ungdomar som håller på Petro.

Vi bestämmer oss för att gå till mötet, när bussen är så här sen får vi ändå inte plats. Yeraldine berättar att hon är student på Distriktsuniversitetet som är Bogotádistriktets statliga universitet. De flesta universitet här är privata och många familjer får arbeta dag och natt för att deras barn skall få utbildning.

– Så ska det inte vara, säger hon bestämt. Det ska alla ha rätt till.

För Yeraldine är frågor som bättre sjukvård för alla, tunnelbana i Bogotá och inte minst freden viktiga. Yeraldine är från Santa Marta dit hennes mor- och farföräldrar var tvungna att flytta som internflyktingar på grund av våldet.

Pär Magnusson / Yeraldine Mateus hoppas på vänsterkandidaten Gustavo Petro.

När Yeraldine pratar om vad som skulle bli möjligt om Gustavo Petro blir president går det inte att ta fel på hennes entusiasm och övertygelse.

– Och det måste bli fred i Colombia, säger hon. 

Jag ställer en fråga som låter absurd men i Colombia är det absurda en realitet. Jag frågar henne om hon inte är rädd att Petro skall bli mördad.

– Då blir det uppror, säger hon självsäkert och avslutar med att påpeka att Gustavo Petro är de fattigas kandidat.

– Han vill att det skall bli ett rättvisare samhälle och han respekterar alla. Både ungdomar, kvinnor och indianer stöder honom.

Entusiasmen bland dem som samlats på Plaza Bolivar för att vara med om avslutningen på Gustavo Petros valkampanj är fantastisk. Trummor och trumpeter, banderoller och talkörer.

Gatuförsäljarna har bytt sina varor mot ölflak på barnvagnar och måmga köper gärna en burk öl för att ytterligare öka stämningen. Torget, som ligger i hjärtat av Bogotás gamla centrum, är fyllt till bristningsgränsen och säkert 90 procent av deltagarna är under 30.

Men det är inte bara ungdomar Petro har med sig. För första gången i Colombias historia har Amerikas urinvånare tagit ställning i presidentvalet och genom sin organisation MAIS har de gett sitt stöd åt Petro. Det har manifesterats genom hela valkampanjen då ett indianskt vaktgarde följt Petro hela vägen.

När Gustavo Petro håller ett bejublat tal avbryts han varje gång han nämner högerkandidaterna Duque, Vargas eller ex-president Uribe av kraftiga talkörer mot högerkorruption och mot paramilitärernas våld.

Situationen i Colombia är komplicerad. Fredsavtalet mellan Farcgerillan och regeringen respekteras inte och det mördas mer än en demobiliserad gerillasoldat i veckan. Det numera politiska partiet Farc kan inte verka som politiskt parti. Men ungdomens entusiasm går inte att ta fel på, det blir den man får sitt hopp till.

Valet står mellan krig och fred. För att Colombias nuvarande politik ska ändras krävs att Gustavo Petro vinner presidentvalet på söndag. Om han gör det är med tanke på Colombias tradition av valfusk och röstköp en mycket öppen fråga.