Han kräver svar av landsbygdsministern i viral video
– Jag vill ha svar på mina frågor, säger slaktaren Karl Gustav Nilsson, som överlämnat ett brev till landsbygdsministern om de problem som människorna på landsbygden möter varje dag.
”Bankslaktaren” Karl Gustav Nilsson är tillbaka med en ny video som har blivit viral. I filmklippet, som redan har över 800.000 visningar, berättar han om ett brev han gett till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) när hon besökte hans arbetsplats, ett litet slakteri i södra Dalarna.
I brevet går Karl Gustav Nilsson till storms mot den ekonomiska politiken, som under de senaste 30 åren gett allt mindre till landsbygden och mer till storstadsområdena.
”Vart är den svenska landsbygden på väg?” frågar han och syftar på såväl de små industriorterna i Dalarna som byarna i Norrlands inland och i norra Skånes skogsbygder.
– Jag vill helt enkelt ha ett svar på mina frågor, säger Karl Gustav Nilsson till Proletären. Och med tanke på hur många som har läst, delat och kommenterat det här, så tror jag att det vore dumt av henne att inte svara. Om vi lever i en demokrati vore det verkligen på sin plats att den som sitter på makten ska ta sitt ansvar att svara oss.
Karl Gustav Nilsson pratar om hur Sverige lade om sin ekonomiska politik under 1980- och 1990-talen för att förbereda landet för ett EU-inträde, långt innan det ens var bestämt i en folkomröstning att Sverige skulle gå med.
Han beskriver sin hemby Fredriksberg, som förr hade två mataffärer, bemannad bensinmack, två kiosker, polis, post, bank och en färgbutik.
– Inget av det finns kvar, och så här ser det ut i många delar av landet. Och det är inte bara på landsbygden. Jag vill inte slå split mellan oss och vanligt folk i städernas förorter och kransorter. Där finns liknande problem med sämre och sämre samhällsservice.
Många av frågorna han lyfter i brevet har med EU att göra, men Karl Gustav Nilsson tänker inte rösta i det kommande valet till europaparlamentet.
– Jag tycker att man ska bojkotta det här valet. Det finns ingen anledning att rösta till ett parlament som de facto inte har nåt inflytande eller makt. Då legitimerar man den där tärande församlingen.
Vad ska man göra istället då?
– Vanliga arbetande människor måste höja sina röster mot försämringar. Mot nedskärningar, avregleringar, privatiseringar och annat som är dåligt för oss. Bensinupproret är ett bra exempel, och hur man gjort i Sollefteå där vanliga människor ockuperar BB. Pensionärsdemonstrationen i Stockholm är ett annat tydligt exempel på när folk ställer sina övriga åsikter åt sidan och väljer att på bred front gå samman mot något som är ett konkret problem. Det tror jag vi måste se mer av i Sverige.
– Men vi måste också försöka lyfta det till en systemkritik. Det handlar sällan om enskilda problem. Alla sakerna vi ser som problem i vår vardag är exempel på hur vårt system fungerar. Det är så här det ska fungera! Därför måste vi gå ihop och gemensamt föra fram en systemkritik, precis som man har gjort i Macrons Frankrike.