Hoppa till huvudinnehåll

Här konfronterar Irakveteranen George W Bush: ”Du ljög för oss!”

Den amerikanske irakveteranen och antikrigsaktivisten Mike Prysner konfronterade den tidigare presidenten – och krigsförbrytaren – George W Bush när denne höll tal i Beverly Hills.

Mike Prysner förs bort av säkerhetsvakter efter att han avbrutit George W Bushs tal.
Skärmdump/Youtube

USA:s tidigare president George W Bush var inbjuden för att tala på ett möte för ”framstående talare” i fina Beverly Hills, Kalifornien i söndags. Men en bit in i talet avbröts Bush, som var republikansk president 2001-2009, av irakveteranen Mike Prysner som valde att säga ett par sanningens ord:

– Herr president, när ska du be om ursäkt för de miljontals döda i Irak? Du ljög om massförstörelsevapnen! Du skickade mig till Irak. Mina vänner är döda för att du ljög, hörs irakveteranen säga i videon innan säkerhetspersonal ingriper och för ut honom ur salen.

Mike Prysner tjänstgjorde som korpral i USA:s armé under Irakkriget och har tidigare sagt att det fick honom att bli antikrigsaktivist. Bara under krigets första år, 2003-2007, beräknas uppemot en miljon människor ha dödats direkt eller indirekt (uppskattningarna varierar beroende på räknesätt). Runt 5000 av dessa var amerikanska soldater.

I ett uttalande tillsammans med antikrigsnätverket Answer skriver Mike Prysner att han i juli 2002 satt bakom dåvarande presidenten George W Bush när denne höll tal till Prysners arméförband 10th Mountain Division. Mindre än ett år senare sändes han till Irak som en del av USA:s invasion 2003.

”När jag såg att Bush skulle tala i Los Angeles kände jag att jag inte hade något annat val än att göra vad som är rätt, för de som stupat under hans ledning”, skriver han och fortsätter:

”När George W Bush tog nationen ut i krig i Irak, gjorde han det fullt medveten om att Irak inte innehade de massförstörelsevapen han sagt att han visste existerade. Han gjorde det fullt medveten om att Irak inte utgjorde något hot mot folket i USA, i motsats till vad han påstått. Han gjorde det fullt medveten om att Iraks regering inte hade någon koppling till 11 september-attackerna, men han sålde in lögnen om att en sådan koppling fanns.”

”USA:s ’krig mot terrorn’ har bara närt terroristerna”

Han konstaterar i uttalandet också att Bushs brott borde betraktas som bland de största grymheterna som begåtts i modern tid.

Mike Prysner är idag förutom antikrigsaktivist, journalist på Empire Files och medlem i det kommunistiska partiet Party for Socialism and Liberation.

Videoklippet på Prysner har visats runt 240.000 gånger på Twitter, 187.000 gånger på Facebook och drygt 110.000 gånger på Youtube. Det är inte första gången Prysners antikrigsaktivism blir viral. 2010 höll han ett tal på en antikrigsdemonstration, som sedan dess spridits på sociala medier i flera omgångar.

Se när Mike Prysner avbryter George W Bushs tal nedan – och se även Prysners tal mot kriget från 2010.

 
Mike Prysners tal från 2010: