Hoppa till huvudinnehåll

Högern i Bolivia mobiliserar för statskupp

Regeringen manar till lugn medan högern blir allt djärvare i sina planer för att avsätta Evo Morales.

Situationen i Bolivia är spänd sedan högern vägrar erkänna resultatet i presidentvalet den 20 oktober.
La Prensa

Efter att ha vunnit presidentvalet i den första omgången har Evo Morales upprepade gånger varnat för att den USA-stödda högern planerar en statskupp i Bolivia. Situationen har blivit allt allvarligare och i helgen genomfördes de största regeringsfientliga manifestationerna i La Paz sedan Morales blev president 2006.

I takt med att den våldsamma högern fått större inflytande över situationen har kraven från oppositionen förändrats. Först krävde högerkandidaten Carlos Mesa, som kom tvåa i presidentvalet, en andra valomgång. Därefter en kontrollräkning av rösterna. 

Regeringen bjöd då in internationella observatörer att medverka vid en kontrollräkning, som nu genomförs men som Mesa vägrar medverka i. Istället kräver han att valresultatet ska ogiltigförklaras. Och nu kräver oppositionen ett nytt val – där varken Morales eller Mesa får ställa upp – och Evo Morales avgång.

I lördags kväll hotade Fernando Camacho, som är ordförande i högerfästet Santa Cruz ”civilkommitté”, med att ”tyrannen” Evo Morales har 48 timmar på sig att avgå som president. Samtidigt varnade regeringsminister Carlos Romero för att Camachos ultimatum kan vara kopplat till information från säkerhetstjänsten om att oppositionen planerade våldsamma konfrontationer på måndagskvällen i La Paz.

Camacho själv flög till La Paz i måndags, men omkring 2.000 regeringstrogna demonstranter hindrade honom från att lämna flygplatsen El Alto och han fick återvända till Santa Cruz. Igår tisdag utbröt sedan våldsamheter på kvällen där grupper av regeringsmotståndare drog fram på gatorna i La Paz.

Fernando Camacho och andra företagare representerar ett motstånd mot Evo Morales som inte är knutet till något politiskt parti, utan de säger sig företräda det så kallade civilsamhället. Evo Morales sa i söndags också att striden i Bolivia står mellan de som vill nationalisera och de som vill privatisera Bolivias naturtillgångar. 

Upptrappningen i Bolivia sker efter att oppositionen i mer än två veckor vägrat erkänna valresultatet. Direkt efter valet den 20 oktober utbröt oroligheter och regeringsmotståndare satte bland annat eld på valmyndighetens kontor i provinsen Chuquisaca.

Evo Morales har alltsedan valet manat till lugn och fredlig mobilisering för att försvara demokratin. Stora manifestationer till stöd för regeringen har också hållits runt om i landet. Bland annat har tusentals gruvarbetare marscherat in till La Paz där de demonstrerat tillsammans med ursprungsbefolkning och studenter till stöd för Evo Morales och valresultatet.