Hoppa till huvudinnehåll

Hyresgäster på Siriusgatan vann – stopp för lyxrenovering

1.200 hushåll på Sirusgatan i Bergsjön i Göteborg berörs av det unika beslutet i hyresnämnden som slår fast att hyresvärden inte får tvinga igenom lyxrenoverade badrum. ”Underskatta inte makten i organisering”, säger hyresaktivisten Catherine Holt.

Hyresgästerna på Siriusgatan firar med tårta efter beslutet i hyresnämnden.
Privat

När det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder i Göteborg renoverade fasaden på sina lägenheter på Siriusgatan upptäcktes fuktskador inne i lägenheterna. Det behövdes omfattande badrumsrenoveringar för att åtgärda problemet – men det skulle innebära kraftigt höjda hyror för de boende, då Familjebostäder ville sätta in helkaklade väggar och klinkergolv.

När renoveringarna av de 140 första bostäderna skulle börja satte sig hyresgästerna på tvären. 35 hushåll vägrade godkänna renoveringarna och saken togs till hyresnämnden – som nu slagit fast att hyreshöjningarna skulle bli för höga och att det inte är nödvändigt att renovera med kakel och klinkers.

Catherine Holt från Hyresgästföreningen Norra har stått vid hyresgästernas sida under processen. Hon finner domen intressant av flera anledningar.

– Dels därför att de fann att hyreshöjningarna blev för höga. De hänvisade till att hyreslagen säger att hyresgäster ska skyddas från för höga hyreshöjningar, och de tog hyresgästernas inkomster med i beräkningen.

Artur Szandrowski
Catherine Holt på Kortedala torg

På Siriusgatan är medianinkomsten 171.500 kronor om året, nästan hälften av genomsnittet i Göteborg. I våras höjdes alla hyror i allmännyttan med 4,25 procent och den tidigare nämnda fasadrenoveringen på Siriusgatan har redan inneburit 750 kronor hyreshöjning i månaden.

I en enkät bland de drabbade hushållen uppgav två tredjedelar av de drygt 400 svarande att de skulle behöva flytta om hyran höjdes med ytterligare 200 kronor.

– Det andra är att hyresnämnden slår fast att det inte är byggtekniskt nödvändigt med klinkers och kakel, som Familjebostäder velat hävda. Det kanske innebär att allmännyttan i Göteborg slutar med att försöka tvinga igenom det, säger Catherine Holt.

Istället för kakel och klinkers kommer hyresgästerna kunna välja plastmatta och våttapet. Hur stor hyreshöjning en sådan renovering innebär är ännu inte avgjort, men Catherine Holt är säker på att Familjebostäder inte kommer kunna kräva något i närheten av sina tidigare föreslagna hyreshöjningar.

En tredje anledning till att Catherine Holt finner domen intressant är för att den lyfter fram att hyresgästernas inflytande varit ett spel för gallerierna.

– Framtiden AB (Familjebostäders kommunala moderbolag red. anm) och samtliga partier i Göteborg säger att de vill ha hyresgästinflytande vid renoveringar, och i politikernas direktiv står det att hyresgästerna ska få det. Men det framgick i domen att Familjebostäder har argumenterat emot ändringar i åtgärdspaketet eftersom de redan gjort färdigt upphandlingen.

– De hade alltså upphandlat färdigt innan samrådsprocessen med hyresgästerna var färdig! Hyresnämnden påpekade också att deras roll – som en rättighet för hyresgästen – blir meningslös vid ett sådant förfarande.

Nu hoppas Catherine Holt att domen ska läsas och användas som argument för andra hyresgäster som befinner sig i en liknande situation. 

Varför lyckades hyresgästerna på Siriusgatan vinna i hyresnämnden?

– Jag vet inte, jag har ingen insyn i hyresnämnden men de jag kan säga är att inte lika många hade vågat säga nej om vi inte hade kämpat tillsammans. Det har påverkat hyresnämnden.

– Det var många aktiva hyresgäster som spred informationen att man har rätt att säga nej. Många är rädda för det annars, de tror att de kan bli vräkta eller straffade.

– Hyresvärdarna har en massa resurser, men vi är inte maktlösa heller. Om vi höjer vår röst måste de ta hänsyn till oss. Så man ska inte underskatta den makt som finns i att organisera sig!