Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Hyvlingarna går att stoppa – använd strejkvapnet!

Är Handels ledning beredd att damma av strejkvapnet i avtalsrörelsen?

H&M på Drottninggatan i Stockholm.
Holger.Ellgaard/CC

Butikskedjan H&M ”hyvlar” kontrakten för cirka 1.500 anställda. Det rör sig om en tredjedel av företagets butikspersonal i Sverige, som nu får gå från heltid till fem timmar i veckan.

Företaget skyller på den ökade e-handeln. När fler kunder köper kläder på nätet behövs mindre personal i butikerna, påstår de.

Men det verkar inte råda någon arbetsbrist, för samtidigt anställer företaget ny personal. De nya anställningarna är på nolltimmarskontrakt. Det verkar alltså vara en strategi från företaget att gå över till en mer ”flexibel” arbetsstyrka med låg grundbemanning.

H&M:s agerande får hård kritik från fackförbundet Handels. I en debattartikel i Aftonbladet (8/2) beskriver fackets ordförande Linda Palmetzhofer företagets agerande som ”ovärdigt”. H&M måste ta sitt ansvar, skriver hon. De kan inte räkna med att någon ska klara sig på en lön som motsvarar fem timmar.

Det har hon såklart helt rätt i. Men att vädja till företagets ansvar kommer nog inte räcka särskilt långt i den här frågan. H&M har ju redan visat hur mycket de bryr sig om sin personal. Och de vet såklart redan om att ingen kan leva på de timmar som står på de nya kontrakten. Det är ju just detta de räknar med – att folk kommer behöva jaga mertidstimmar istället för att få ihop sin ekonomi.

Hyvlingarna går såklart att stoppa. Men det kräver mer än upprörda debattartiklar. Genom att snacka ihop sig och kämpa tillsammans kan arbetare faktiskt stoppa hyvling på sina arbetsplatser. På Pågatågen för två år sedan vägrade tågvärdarna att skriva under sina nya deltidskontrakt. Det ledde till att företaget backade. Det går om man gör det tillsammans.

Men det räcker inte med att hyvling stoppas på enskilda arbetsplatser. Det behöver ske överallt. Här har Handels en möjlighet i den pågående avtalsrörelsen. Är man beredda att damma av strejkvapnet för att få igenom ett stopp på hyvlingarna? Det återstår att se.

Som sagt, hyvlingarna går att stoppa. Men det krävs mer än debattartiklar och hashtags.

Jonatan Fahlén
Lagerarbetare och medlem i Handels